Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU VANZAVODSKIH SANKCIJA I MERA: POVEćAN BROJ OSUđENIH U KUćNOM ZATVORU, ALI NEDOSTAJE OPREMA ZA SPROVOđENJE ELEKTRONSKOG NADZORA


Sudovi i tužilaštva marljivo šalju osuđenike u kućne zatvore sa nanogicama, ali ako se trend povećanja tih presuda nastavi, Srbiji preti nestašica nanogica.

O ovoj temi govorio je nedavno i ministar pravde Nikola Selaković.

- Ono gde imamo jednu vrstu malog zastoja jesu sankcije sa elektronskim nadzorom. To je, međutim, direktno vezano za dodatna novčana sredstva i izdatke, jer je reč o izuzetno skupoj i sofisticiranoj opremi koja mnogo košta. Zbog toga se na izdržavanje kazne sa elektronskim nadzorom nešto više čeka, a koliko je to dana, varira od suda do suda - rekao je ministar.

Novca u budžetu za nanogice fali jer problem nastaje kada treba projektovati koliko će uređaja biti potrebno, što je gotovo nemoguće. Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, svake naredne godine ima skoro duplo više nanogica nego u godini pre, a sličan trend se očekuje i u 2016. godini.

- Što se budžeta tiče, on se ne formira na taj način i ne postoji posebna stavka koja se odnosi isključivo na finansiranje elektronskog nadzora. Nemoguće je predvideti broj izrečenih mera kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom - objašnjavaju u Upravi.

Inače, prva presuda na kaznu zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje u Srbiji je primenjena u januaru 2011. godine. Država je na ovaj način uštedela milione jer nije morala da snosi troškove koji podrazumevu izdržavanje kazne u zatvoru, s obzirom na to da jedan dan zatvora za osuđeno lice košta 15 evra.

Od aprila 2016. godine je pokrenut i pilot-projekat "Elektronski sistem prevencije nasilja u porodici". Nasilnici, ali i žrtve nasilja u porodici ubuduće će nositi specijalne uređaje koji će pomoću GPS signala omogućavati njihovo praćenje kako bi se u svakom trenutku znalo da li se nasilnik približio žrtvi na udaljenost manju od dozvoljene. Elektronski sistem za prevenciju nasilja u porodici ima dva cilja: da žrtvi obezbedi veći osećaj sigurnosti i da omogući sudu bolji nadzor izvršenja mere određene nasilniku.

Izvor: Vebsajt Blic, Mihailo Jovićević, 06.06.2016.
Naslov: Redakcija