Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAD BEOGRAD: ODRżANA SEDNICA SKUPšTINE GRADA - DONETA ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O PRAVIMA I USLUGAMA SOCIJALNE ZAšTITE, GRAD PODIżE SPOMENIKE ZORANU ĐINđIćU, KONFUCIJU I ŽABAJEVU


Odlukama Skupštine grada u Beogradu će u narednom periodu biti podignuto spomen-obeležje Zoranu Đinđiću i spomenici Konfuciju i Žambilu Žabajevu.

Predsednik Odbora za podizanje spomen-obeležja Đinđiću je dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić, a članovi direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, dekan Filozofskog fakulteta Vojislav Jelić, akademik i vajar Svetislav Arsić Basara, akademik i arhitekta Branislav Mitrović, bivši rektor Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović, akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, predstavnici Fondacije dr Zoran Đinđić Siniša Nikolić i Novica Antić, novinar Ivan Radovanović, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nela Mićović.

On je naveo da su grad, kao i porodica i Fondacija dr Zoran Đinđić podržali ideju da se spomenik postavi na Studentskom trgu koji će biti izgrađen umesto trolejbuske okretnice u Vasinoj ulici.

Spomenik kineskom filozofu Konfuciju nalaziće se na novoimenovanom Trgu prijateljstva Srbije i Kine. Spomenik se podiže sredstvima Ambasade NR Kine, a predviđeno je da bude otkriven prilikom zvanične posete predsednika ove države Srbiji.

Na teritoriji opštine Novi Beograd nalaziće se i spomenik kazahstanskom pesniku Žambilu Žabajevu. Spomenik se podiže sredstvima Ambasade Kazahstana, a cilj je da se i na ovaj način doprinese jačanju veza i širenju kulture između dva naroda. Predviđeno je da spomenik, koji je rad vajara Mirlana Azmaganabetova, bude otkriven prilikom zvanične posete predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva Srbiji.

Gradski odbornici su na usvojili rešenja o dodeli naziva ulica na teritorijama opština Novi Beograd, Voždovac i Čukarica.

Na teritoriji opštine Novi Beograd, deo Ulice trešnjin cvet dobio je naziv Ulica Konfucijeva, Ulica Goce Delčeva menja naziv u Bulevar maršala Tolbuhina, dok je Pohorska sada Ulica generala Ždanova. Prostor između ulica Trešnjinog cveta i Konfucijeve, gde će se nalaziti budući Kineski kulturni centar, dobio je naziv Trg prijateljstva Srbije i Kine.

Na teritoriji opštine Čukarica, Ulica maršala Tolbuhina, koja polazi od Trgovačke do Savske magistrale, dobila je naziv Ulica Endija Vorhola. Ulica general Ždanova na Voždovcu menja naziv u Bulevar patrijarha Germana.

Odbornici Skupštine grada Beorada su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite.

Gradska sekertarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da se ovim predlogom uvodi nova usluga socijalne zaštite, kojom se omogućava privemeni smeštaj u prihvatilištima za žene, žrtve nasilja u porodici, a kojima je neophodno osigurati bezbednost.

Ta se zaštita, prema njenim rečima, odnosi na smeštaj, ishranu, pravnu i podršku pri zapošljavanju, a koju donosi Gradski centar za socijalni rad. Ona je istakla da pored žena, privremeni smeštaj mogu ostvariti i deca, žrtve nasilja.

Odbornici su usvojili i Predoge odluka o promeni osnivačkih akata javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd.Usvojeni su i Predlozi rešenja o davanju saglasnosti na odluke o raspodeli neto dobiti iz 2015. godine. Takođe, Predlog programa sprovođenja mera tehničke zaštite objekata i prostrinih kulturno – istorijskih celina na teritoriji grada Beograda, utvrđenih za kulturna dobra. Usvojen je i Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Beograda za 2015. godinu.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su pet planova detaljne regulacije i doneli odluke o izradi još tri plana.

Planovi se odnose na delove opština Zvezdara, Palilula, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin. Među njima su dokumenti za uređenje bloka između Sredačke, Vojvode Šupljikca, Čučuk Stane i Bulevara kralja Aleksandra, kao i šireg područja Vojvode Stepe, te blok oko ulica Knez Danilove, Stanoja Glavaša, Dalmatinske i Starine Novaka.

Jedan od planova odnosi se i na detaljnu regulaciju kompleksa benzinskih stanica sa pratećim sadržajima na delu autoputa E-70.

Predviđeno je i da se u narednom periodu izrade planovi detaljne regulacije dela Zvezdare, Voždovca, Čukarice i Surčina. Planovi će se raditi, između ostalog, za zonu komercijalnih sadržaja između Ibarske magistrale, autoputa Dobanovci – Bubanj potok, potoka Mastirine i Kružnog puta, kao i za kompleksa "Oasis" u Bečmenu.

Na sednici je dopunjen i program obnove objekata javne namene. Tako u mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posedica poplava i klizišta uvrštena je i rekonstrukcija kompletne infrastrukturne mreže u Nemanjinoj ulici u Obrenovcu, za šta je namenjeno 20 miliona dinara. Predviđena je i sanacija i adaptacija Zdravstvene stanice u Vinči u iznosu od 30 miliona dinara, kao i rekonstrukcija mosta na putu Begaljica – manastir Rajnovac, u iznosu od tri miliona dinara.Predviđena je i sanacija Doma zdravlja u Mladenovcu, kao i klizišta u Ulici Aleksandra Ace Spasića u Bariču. Dopunjena je i odluka o mreži osnovnih škola u Beogradu.

Izvor: Vebsajt Studio B, 08.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija