Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TROŠKOVI SUĐENJA "STEČAJNOJ MAFIJI" IZNOSE OKO 40 MILIONA EVRA


Suđenje tzv. "stečajnoj mafiji", koje plaćaju građani Srbije, traje već deset godina, a troškovi su prevazišli desetine miliona evra. Od prvobitnih 48-oro osumnjičenih, još šestoro je ostalo na optuženičkoj klupi.

Procene su da će do okončanja suđenja sam proces koštati oko 40 miliona evra. Troškovi suđenja su već sada dvostruki u odnosu na štetu za koju su optuženi. U istrazi se odustalo od 14 osumnjičenih, pa je od 34-oro optuženih iz novembra 2006. godine, do sada, oslobođeno njih 28-oro. Samo odbrana oslobođenih košta preko pet miliona evra.

Takođe, građani će snositi naknade za određivanje pritvora optuženima koji su oslobođeni. Od 18 osoba kojima je određen pritvor, 10 ih je pušteno na slobodu. Komisija Ministarstva pravde u poslednje dve godine nudi naknadu za nematerijalnu štetu zbog neosnovanog pritvora do 20 evra po danu pritvora. Ukoliko je stranka nezadovoljna, može da pokrene postupak pred sudom. Sudska praksa je različita i nekada su naknade i nekoliko stotina evra za dan.

Ono što su već platili građani su radni sati koje su sudije i tužioci, kao i zatvorsko osoblje, potrošili tokom 10 godina radeći na ovom predmetu. Prema podacima istražitelja, samo tajno praćenje i prisluškivanje osumnjičenih koštalo je više od pola miliona evra.

Visoku stavku na ukupnom računu predstavljaju brojna finansijsko-ekonomska veštačenja, kao i nekoliko građevinskih. Posebna stavka su pojavljivanje veštaka na sudu, čiji iznos još niko nije izračunao. Takođe, konačnom računu bi mogli da se dodaju odštetni zahtevi koji će zbog oslobađajuće presude ostati neisplaćeni.

Troškovi postupka će se najverovatnije uvećati, jer za osam optuženih suđenje kreće ispočetka. Sudeći prema dosadašnjim presudama, oni kojima se još sudi bliži su oslobađujućim presudama ili im preti zastarelost. Izgledno je da će i dodatni troškovi pasti na teret građana.

Zbog odugovlačenja samog procesa, ali i oslobađajućih presuda, račun Višeg suda u Beogradu je već bio blokiran u julu i avgustu 2015. godine kada je deo oslobođenih tražio isplaćivanje sudskih troškova u iznosu od 10 miliona dinara. Osim što plate zaposlenima nisu isplaćene, sud tada nije mogao ni da plati stručne usluge advokatima po službenoj dužnosti, sudske veštake, te nije mogao ni da izmiri druge obaveze i dugovanja.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 08.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija