Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: VLADA RS DO 12. JUNA 2015. GODINE DONOSI ODLUKU O POSKUPLJENJU STRUJE


Na sednici Vlade Srbije, koja će biti održana do 12. juna 2015. godine, biće doneta odluka o poskupljenju struje, saopštio je ministar privrede, Dušan Vujović.

Nakon toga će, kako je naveo, ministar energetike Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima.

Po dogovoru sa MMF-om struja je trebala da poskupi za 15 odsto od 1. aprila 2015. godine, ali je na predlog Vlade odlučeno da se taj rok pomeri.

Sa druge strane, Elektroprivreda Srbije (EPS) još nije zatražila poskupljenje struje, niti je uputila zvaničan zahtev za poskupljenje Agenciji za eneregetiku Republike Srbije (AERS).

Kada EPS uputi takav zahtev Agenciji, koja daje poslednju reč o korekciji cene struje, procedura obrade podataka mogla bi biti završena za sedam do 10 dana, pa se poskupljenje struje ne može očekivati pre sredine jula, jer je potrebno da istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srbije.

Pošto Agencija, kao nezavisno regulatorno telo, po Zakonu o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014) daje saglasnost i poslednju reč o promeni cene struje, Vlada i EPS bi trebalo da usaglase koliki procenat poskupljenja će EPS zatražiti od Agencije, kao i da li će i koliko Vlada uvesti akcizu na struju. 

Struja u Srbiji je poslednji put je poskupela u avgustu 2013. godine, za 10,9 odsto za domaćinstva, a 12,8 odsto za privredu.

Prosečna cena struje u Srbiji po kilovat-času iznosi 6,15 dinara za domaćinstva, a za industriju 5,85 dinara po kilovat-času.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.06.2015.