Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG IZMENA ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: SPAJANJE RATEL/A I RAPUS/A


Predlogom izmena zakona o elektronskim komunikacijama predviđeno je spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RaPUS), rekao je Lajić.

Drugi razlog za izmene tog zakona je što je Ustavni sud utvrdio da su pojedine odredbe tog zakona neustavne zato što se radi o povredi prava na tajnost komuniciranja korisnika elektronskih komunikacija, rekao je ministar Ljajić.

Ministar Ljajić najavio je skoro potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o podršci za završetak digitalizacije televizijskog signala.

"U završnoj smo fazi pregovora sa EBRD koja će voditi ceo proces, i tendera i nabavke neophodne opreme. Plan je da krajem juna ili početkom jula potpišemo predugovor, a u septembru ugovor o kreditu, što bi omogućilo da se proces digitalizacije ubrza i završi do juna 2015. godine", rekao je Ljajić.

Prema rečima Ljajića, ranija procena je bila da je Srbiji za digitalizaciju potrebno 70 miliona evra, ali će to biti urađeno za tri puta manje novca.

Ljajić je napomenuo da Srbija dosta kasni u prelasku na emitovanje digitalnog radio i televizijskog signala i precizirao da je do sada završeno 15 do 20 odsto tog posla.

"Da bi se okončao taj proces potrebno je donošenje seta medijskih zakona važnih za proces digitalizacije, za koje očekujem da će već sledeće sednice biti upućeni Skupštini na usvajanje", rekao je on i ocenio da će digitalizacijom biti otvorena mogućnost da država ima korist od izdavanja frekvencija operaterima koja sigurno neće biti manja od 50 do 100 miliona evra.

Ljajić je podsetio da je prvi rok za završetak digitalizacije u Srbiji je bio 4. april 2012. godine, ali je zbog kašnjenja pomeren na 17. jun 2015. godine.

EU je dala 10,5 miliona evra pomoći Srbiji za uvođenje digitalizacije i ta faza je završena, a EU je zainteresovana da se taj proces što pre završi, rekao je on i dodao da Srbija sprovodi čitav niz akcija i mera da se taj proces ubrza.

"Bićemo zaista u velikom problemu ako do (polovine) 2015. ne završimo proces digitalizacije", rekao je Ljajić i dodao da bi to donelo ogromnu štetu za državu i za građane.

Polovina 2015. je rok do kojeg sve zemlje u Evropi moraju da pređu na digitalni signal. Rok za završetak digitalizacije televizijskog signala u Srbiji je 17. jun 2015, a krajem prošle godine proširena je Inicijalna mreža, tako da je probnim signalom pokriveno područje sa 75 odsto stanovništva Srbije.

Izvor: