Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GODIŠNJI IZVEŠTAJ ZAŠTITNIKA GRAĐANA ZA 2013. GODINU


Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da su društvo i drzava pokazali da i institucije poput ombudsmana mogu da zažive u Srbiji čime se unapređuje kvalitet demokratskih odnosa između države i građana.

''Svi zajedno možemo da konstatujemo da su društvo i država pokazali da i ovakve institucije - koje su satkane od najdelikatnijih niti demokratije i ne zasnivaju se na imperijumu i čistoj sili, već na suštinskom autoritetu, mogu i u našem društvu da zažive i da proizvode posledice i unapređuju kvalitet demokratskih odnosa između države i građana'', rekao je Janković.

On je, na javnoj debati "Godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2013. godinu - ključni nalazi u očima civilnog društva", rekao da se izveštaj tiče svih građana jer ombudsman štiti i unapređuje sva prava svih građana bez izuzetka i tiče se svih institucija društva.

Ukazujući da je dobro što je parlament raspravljalo o izveštaju, Janković je istakao da je društvo sazrelo jer stručne organizacije, udruženja građana, najšira javnost, mediji mogu da kažu šta vide u izveštaju.

On je rekao i da ne smatra medije krive za ono što se dešava.

''Informacije koje su po slovu zakona poverljive redovno se pojavljuju u određenim, uvek istim medijima. Radi se o podacima iz istraga u toku o ličnim podacima do kojih se može doći samo sistematičnim uvidom u baze podataka koje vode državni organi'', rekao je Janković i dodao da postupci kojima bi se utvrdio izvor tih podataka po pravilu zaostaju.

Kako je rekao, iz toga se može posumnjati da se to namerno, svesno, plasiraju određene informacije kako bi se dobio određen efekat.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao je da je donošenje seta medijskih zakona prvi preduslov da bismo mogli dalje da zajednički radimo na stvaranju kvalitetnije medijske scene.

Izvor: