Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INSPEKCIJSKI RADNI NADZOR: PROTIV 10 AGENCIJA PODNETE PREKRšAJNE PRIJAVE U VEZI UGOVORA O STRUčNOM USAVRšAVANJU


Inspekcijski nadzor u 13 najvećih agencija za fizičko - tehničko obezbeđenje pokazalo je da od 9.000 zaposlenih, 2.700 njih je angažovano na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodajući da su protiv 10 agencija podnete prekršajne prijave.

Ministar za rad je na konferenciji za novinare istakao da ugovor o stručnom usavršavanju nije radni odnos, da po njemu radnici ne moraju da budu plaćeni, da ne mora da se plaća nijedan porez ni doprinos osim za zdravstveno osiguranje, i ništa više.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da u oblasti fizičko-tehničkog obezbeđenja ima 50.000 zaposlenih, a ukoliko je procena koja je nađena tačna i ukoliko može da se primeni na taj broj zaposlenih, to bi značilo da su radnici prijavljeni samo na minimalcu i da država mesečno gubi 102 miliona dinara ili godišnje milijardu i 200 miliona dinara.

Ukazujući da je jedan od prioriteta ministarstva rada, zapošljavanja, za boračka i socijalna pitanja pojačavanje uloge inspekcijskog nadzora kako bi se suzbila siva ekonomija, ali kako bi se i pomoglo radnicima i poslodavcima, on je rekao da će se istraživanje sprovesti i u svim drugim delatnostima dodajući da je takva praksa pronađena i u pekarama, frizerskim salonima...

On je istakao da bi to pitanje trebalo da bude regulisano Pravilnikom koji u slučaju FTO-a donosi ministarstvo unutrašnjih poslova.

"MUP još ima rok da donese taj pravilnik, a resorni ministar mi je potvrdio da se radi na tom pravilniku", rekao je Vulin dodajući da prema zakonu o privatnom obezbeđenju pravilnik treba da se donose šest meseci od usvajanja tog zakona.

Izvor: