Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Precizirati obaveze u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti


Zaposleni se upućuju na bolovanje kada nisu sposobni za rad iz određenih zdravstvenih razloga, a bolovanje ima za cilj lečenje odnosno osposobljavanje za rad uz obavezno pridržavanje uputstava lekara i prepisane terapije. Ukoliko se bolovanje odobrava ili koristi bez postojanja opravdanih medicinskih razloga ili kada se koristi suprotno razlozima i ciljevima zbog kojih je odobreno, reč je o zloupotrebi ovog prava. “Lažna bolovanja” mogu predstavljati značajno administrativno i finansijsko opterećenje za poslodavce, i izazov u operativnom funkcionisanju, naročito ako se ova praksa ponavlja ili je primenjuje veći broj radnika iz istog kolektiva. Stavom 5 člana 103 Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) definisano je da poslodavac, ukoliko posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada zaposlenog, može da podnese zahtev nadležnom zdravstvenom organu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog. Međutim, zakonom nije definisana obaveza nadležnog zdravstvenog organa da sprovede postupak utvrđivanja zdravstvene sposobnosti u određenom roku, kao ni rok u kom bi zdravstveni organ dostavio izveštaj poslodavcu.

NALED u “Sivoj knjizi 15“ predlaže da se između stava 5 i 6 člana 103 Zakona o radu dodaju dva stava kojima će se precizirati da je nadležni zdravstveni organ (npr. zdravstvena Komisija koju imenuje RFZO) dužan da sprovede postupak utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od pet dana od dana podnetog zahteva od strane poslodavca, kao i da je dužan da obavesti poslodavca pisanim putem, i da pošalje zvanični izveštaj o zdravstvenoj sposobnosti zaposlenog, u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva, putem pošte u registrovano sedište poslodavca ili elektronskim putem, i to ovlašćenom licu koje je određeno u zahtevu.

Ovim izmenama bi se povećala efikasnost nadležnog zdravstvenog organa dok bi poslodavac imao validnu i blagovremenu informaciju o opravdanosti razloga za odsustvovanje zaposlenog sa rada.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt NALED, Siva knjiga 15, 19.04.2023.
Naslov: Redakcija