Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA IMA SPORAZUME O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI SA 31 DRŽAVOM


Srbija je do sada potpisala sporazume o socijalnoj sigurnosti sa 31 državom, a poslednji potpisani ugovor između vlada Srbije i Kvebeka je od izuzetnog značaja jer će sada naši građani koji žive i rade u toj kanadskoj provinciji moći da ostvare prava iz ove oblasti, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad.

- U poslednjih nekoliko godina, ovakvi sporazumi zaključeni su i sa Grčkom, Rusijom, i Kinom, a u narednim mesecima očekujemo i zaključivanje sporazuma sa Tunisom i Azerbejdžanom, kao i stupanje na snagu sporazuma sa Francuskom, a pokrenuta je i inicijativa za zaključivanje sporazuma o socijalnom osiguranju i sa Holandijom i Italijom - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima odnos socijalne sigurnosti između Srbije i provincije Kvebek do sada nije bio regulisan nikakvim međunarodnim ugovorom, ali postoji između Srbije i Kanade iz 2014. godine.

- Njime nisu obuhvaćeni naši osiguranici koji žive na ovoj teritoriji. Imajući u vidu brojnost naših građana koji žive i rade u Kvebeku, dve strane dogovorile su se da započnu pregovore u cilju zaključivanja ugovora o socijalnoj sigurnosti radi sveobuhvatne zaštite osiguranika na celoj teritoriji Kanade - rekla je Kisić Tepavčević.

Ovim ugovorom obezbeđena su i dodatna prava za osiguranike koja se odnose na oblast zdravstvenog osiguranja, koja nije deo sporazuma sa Kanadom.

Izvor: Vebsajt Novosti, J.Ž.S., 05.05.2021.
Naslov: Redakcija