Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI OD BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI: Komunalna gradska milicija i inspektori zaštite životne sredine, po prijavi građana, meriće nivo buke na licu mesta


Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarali su o planiranim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010) i dinamici usvajanja ovog akta, kako bi se unapredili mehanizmi za rešavanje problema buke koju građani najviše osećaju u letnjoj sezoni zbog ugostiteljskih objekata.

Vujović i Vesić su razgovarali o tome da se izmenama zakona omogući da komunalna gradska milicija i inspektori zaštite životne sredine, po prijavi građana, mere nivo buke na licu mesta.

Buka koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata, posebno u stambenim zgradama, nije prihvatljiva za građane. Kako bismo efikasnije rešili ovaj problem, potrebno je da izmenimo propise, pre svega u delu da republički inspektori i komunalna gradska milicija mogu da reaguju na mestu događaja, ukazala je Vujović.

Ovaj problem, kako je istakla, moramo da rešavamo zajedno, kako bismo mogli da pomognemo građanima koji imaju problem s bukom.

Ministarka i zamenik gradonačelnika postigli su dogovor o saradnji i kada je reč o kontroli zagađenja vode.

Za kontrolu zagađenja, pre svega na reci Savi, koristiće se brod "Argus", koji je naučna laboratorija.

Brod će biti korišćen tokom vikenda, budući da je uočeno da pojedini privredni subjekti vikendom ispuštaju u reku nedozvoljene materije.

Apelujem na sve privredne subjekte da poštuju zakon. Inspektori zaštite životne sredine i komunalna milicija Grada Beograda će zajedno, koristeći brod "Argus", kontrolisati da li je povećano zagađenje Save. Najstrože ćemo sankcionisati sve privredne subjekte za koje utvrdimo da su kršili zakon, poručila je Vujović.

Izvor: Vebsajt Vlada, 05.05.2021.
Naslov: Redakcija