Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DIGITALIZACIJA POSLOVANJA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE


Dobar deo posla u Agenciji za privredne registre građani i privrednici i sada mogu da obave elektronski. Za najviše godinu dana, međutim, APR namerava da skoro sve svoje usluge digitalizuje. To je nedavno najavio direktor ove institucije Milan Lučić.

Digitalizovan je Registar ugovora finansijskog lizinga, a sada se privodi kraju Registar zaloge. To će bankama, lizing kućama i drugim korisnicima omogućiti brži unos zaloge.

- Liste koje mere uslove poslovanja u zemljama taj aspekt prilično vrednuju, tako da ćemo na njima napredovati - objašnjava Lučić. - Ako digitalizujemo Registar zaloge, ubrzaćemo proceduru dobijanja kredita. Treći projekat, koji je verovatno najznačajniji je elektronska registracija. U registru privrednih društava omogućavamo elektronsko osnivanje jednočlanih i višečlanih društava. Postoji, međutim, još 100 različitih procedura, koje se obavljaju u tim registrima. Cilj nam je da omogućimo elektronsko obavljanje svih tih procedura. To će nas značajno pogurati na listama konkurentnosti. Projekat je prepoznat kao vrlo bitan i obezbeđena su nam sredstva.

Agencija za privredne registre priprema i rekonstrukciju Registra finansijskih izveštaja. Samo ove, u odnosu na prošlu godinu, broj njegovih obveznika je dupliran.

- Osnovni motiv za rekonstrukciju je niz promena koje je doneo Zakon o računovodstvu - napominje Lučić. - Promenjeni su rokovi i obaveze - napominje Lučić. - To treba da se primeni u finansijske izveštaje za ovu kalendarsku godinu. Izmenjeni su rokovi u dostavljanju i to je motiv značajne rekonstrukcije registra. Treba da rešimo ograničenja koje smo primetili u poslednje dve godine. Broj obveznika, koji podnose finansijske izveštaje, povećan je sa 170.000 na više od 280.000. Pred istek roka sistem je pokazao znakove opterećenja. To želimo da rešimo, jer očekujemo još veći broj obveznika.

Agencija za privredne registre se finansira od sopstvenih sredstava. Naplaćuju usluge koje pružaju korisnicima. Tokom 2019. godine ostvarili su 144 miliona dinara dobiti. Prošle godine su naplatili svega milion dinara manje prihoda. Dobit je iznosila 114 miliona dinara. Profit iz obe godine, Agencija će uplatiti u budžet Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 05.05.2021.
Naslov: Redakcija