Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Protesti penzionera pred Ustavnim sudom, od 17. do 23. maja 2019. godine, zbog neizjašnjavanja o ustavnosti Zakona


Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa drugim sindikatima i udruženjima penzionera i sindikatima zaposlenih, organizovaće od 17. do 23. maja proteste pred Ustavnim sudom Srbije ne bi li na ovaj način dobili odgovor da li je Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016), koji je na snazi bio četiri godine, protivustavan ili ne.

Udruženje je o organizovanju protesta pred sudom već obavestilo i predsednicu suda Vesnu Ilić-Prelić, ističući u pismu koje su joj poslali, da je penzionerima već dosta opstrukcije Ustavnog suda da postupi po zakonu

Nedopustivo je ignorisanje nekoliko stotina inicijativa za ocenu ustavnosti ovog zakona i ustavnih žalbi građana na njegovu primenu. Inicijative, ustavne žalbe, molbe i zahtevi sindikata penzionera i građana za ocenu ustavnosti Zakona ostali su bez vašeg odgovora. Primenom tog Zakona oštećeno je više od 850.000 penzionera i naslednika oštećenih penzionera – navodi Jovan Tamburić, predsednik ovog udruženja.

 On ističe da sudija Ustavnog suda, uživa imunitet od dana stupanja na dužnost do dana prestanka dužnosti sudije i ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju sudijske dužnosti, te će najavljeni protest biti još jedan pokušaj da se prvi čovek suda podseti i opomene da odgovorno izvršava ustavne i zakonske obaveze iz svoje nadležnosti.

Samo ta elementarna obaveza, da profesionalno ispunite svoje dužnosti, biće dovoljna podrška vladavini prava i pravnoj državi, kakva je neophodna Srbiji. Naše pravo je da se tome nadamo i očekujemo od vas da nam dostavite odgovor na zahtev – ističe on.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović-Stojanović, 07.05.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija