Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: 15. maja 2019. godine ističe rok za plaćanje druge rate nameta na nekretnine


Većina građana Srbije još čeka rešenje o porezu na imovinu. Rok za plaćanje druge rate ističe 15. maja. U najvećem broju lokalnih samouprava osnovice i poreske stope nisu menjane. Vlasnici zemlje mogu da računaju na manji račun. Oni koji su dograđavali objekte, ili godinama izbegavali poreznike, međutim, ove godine će ući u njihovu evidenciju. Čak 44 opština i gradova u Srbiji završilo je popisivanje dosad neprijavljenih kvadrata.

SUBOTICA - Na adrese Subotičana počela su da pristižu rešenja za porez na imovinu, na kojima su iznosi otprilike isti kao i prošle godine. Grad je podeljen u četiri zone, kao što je i uobičajeno, najskuplji porez je za stanove u samom centru grada, koji su znatno skuplji od kuća, ali i od stanova koji se nalaze samo nekoliko ulica dalje.

KRAGUJEVAC - U poreskoj upravi u Kragujevcu kažu da se u toku maja očekuje isporuka rešenja za porez na imovinu za 2019. godinu, a ukupan iznos ovog nameta, za isti obim nepokretnosti iz prošle godine, biće znatno niži.

Porez na zemljište će biti umanjen za 50 odsto, osim u ekstra i prvoj zoni gde će biti sličan prošlogodišnjem. I namet na stanove u trećoj zoni će biti niži, u ekstra i prvoj zoni biće skoro na prošlogodišnjem nivou, dok će u drugoj zoni biti veći za sedam odsto. Nova poreska rešenja su povoljna i za vlasnike kuća u gotovo svim zonama, osim u trećoj - u kojoj će porez biti povećan za sedam odsto. Manje namete će platiti i vlasnici poslovnog prostora u prvoj i ekstrazoni, u drugoj će porez biti neznatno uvećan, dok u trećoj zoni ostaje na istom nivou.

NIŠ - Za više od 100.000 poreskih obveznika još nisu stigla rešenja o visini poreza na imovinu za ovu godinu. Prema rečima Nine Ilić, iz lokalne poreske administracije, akontaciju mogu platiti na osnovu prošlogodišnjih rešenja jer se iznos ni ove godine neće promeniti.

PIROT - Lokalna poreska administracija u Pirotu, na čijem je čelu Ivana Malinović, još ne deli rešenja o oporezivanju imovine, zbog ažuriranja sistema, ali se očekuje da prva rešenje pristignu do juna. U odnosu na prošlu godinu, porez na imovinu u Pirotu je uglavnom nepromenjen, a oporezivanje, na primer garaža, jeftinije je za nekih pet odsto. Za jedan do dva odsto veći je porez za poljoprivredno i šumsko zemljište, kao i za neamortizovane stanove u novogradnji koji su u prvoj zoni, gde se poslednjih godina poprilično gradilo.

- U toku je popisivanje novog prostora i ažuriranje za oporezivanje - kaže Ivana Malinović. - Reč je uglavnom o doziđivanju i nadziđivanju postojećih objekata čija se površina duplira. Očekujemo da se broj novih obveznika po tom osnovu poveća za nekih pet do deset odsto.

VRANjE - Vranjanci rešenja o porezu na imovinu za ovu godinu mogu da očekuju tokom maja, a iznos će biti na prošlogodišnjem nivou, kažu nadležni. Iako je bilo obećanja da će rešenja stizati početkom godine, veliki obim posla je produžio rok, kaže Nenad Tasić, rukovodilac lokalne poreske administracije.

- Zbog formiranje centralizovane baze podataka na nivou cele Srbije, kao i zbog popisa nekretnina na teritoriji grada, posao se malo odužio, ali su rešenja izrađena i upućuju se - kaže Tasić.

Na terenu je radilo ukupno 325 popisivača.

- Šest meseci su išli od vrata do vrata i popisivali stvarno stanje nekretnina - kaže Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa "Reforma poreza na imovinu". - Nadamo se da će posle našeg projekta slika biti znatno drugačija. Problem je i kada se naplaćuje porez na imovinu, svi oni koji ne plate do sada su uvek dobijali neki reprogram, neki oprost duga. Nisu bili kažnjeni. Tako da se mogao steći utisak da se zapravo više isplati da se i ne plati, jer kazne nema. Mi radimo i na tome da se ta loša praksa, kroz zakonsku regulativu, izmeni.

Popisivači su značajno povećali obuhvat nekretnina na koje se plaća porez, pa tako i prihode od ovog nameta. U Bajinoj Bašti je prošle godine u ovom periodu naplata poreza od građana iznosila četiri miliona dinara, a ove godine je naplata već premašila osam miliona dinara. Aranđelovac je prošle godine naplatio oko 50 miliona dinara, a sada očekuje povećanje od oko 20 procenata. U Boru je oporezovano "novih" 50.000 kvadrata i više od 60.000 ari.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N, 06.05.2019.
Naslov: Redakcija