Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OGRANIČAVANJU RASPOLAGANJA IMOVINOM U CILJU SPREČAVANJA TERORIZMA: Pored obaveznih lista UN SB koje se odnose na označena listu terorista, pravna i fizička lica dužna su da primenjuju Rezolucije o sprečavanju širenja oružja za masovno uništavanje


U skladu sa izmenama Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 29/2015 i 113/2017), Uprava za sprečavanje pranja novca obaveštava fizička i pravna lica, koja su dužna da primenjuju radnje i mere za sprečavanje finansiranja terorizma, o svakoj promeni na listama označenih lica koje su donete od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija u kojima je Republika Srbija član.

U skladu sa Zakonom, navedene liste se preuzimaju u originalu na engleskom jeziku i objavljuju na internet stranici Uprave za sprečavanje pranja novca: http://apml.gov.rs/cyr587/tdoc/ZAMRZAVANjE-SREDSTAVA-–-LISTE.html 

Na navedenoj stranici se takođe nalaze linkovi za Konsolidovanu listu sankcija SB UN-a, kao i liste lica označenih na osnovu Rezolucija SB UN-a 1718 (2006) i 2231 (2015) koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje. 

Naime, pored obaveznih lista Ujedinjenih nacija Saveta bezbednosti koje se odnose na označena listu terorista, pravna i fizička lica dužna su da primenjuju Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sprečavanju širenja oružja za masovno uništavanje.

Iako mnogi obveznici, pre svega bankarski sektor, kroz svoje softerske sisteme proveravaju podatke iz Rezolucija, veliki deo obveznika, nije upućen u obaveze koje Savet bezbednosti stavlja pred države, a odnose se na širenje oružja za masovno uništenje. 

Cilj je podizanje svesti kod svih učesnika u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, o pretnjama koje se odnose na terorizam i širenje oružja za masovno uništenje, i u tom smislu blagovremenog postupanja, kako bi se sprečile eventualne posledice. 

U nameri jačanja delotvornosti sistema za sprečavanje finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje potrebna je puna implementacije relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN-a od strane svih fizičkih i pravnih lica, kao i podizanje svesti kod svih učesnika u sistemu o pretnjama koje se odnose na finansiranje terorizma i širenje oružja za masovno uništenje. 

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 08.05.2018.
Naslov: Redakcija