Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBAVEZA POSEDOVANJA ZELENOG KARTONA KROZ MAKEDONIJU I BIH


Naši turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine će morati da plaćaju dodatno osiguranje, takozvanu zelenu kartu, jer ove dve države nisu potpisnice Multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja od auto-odgovornosti.

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja. Objavom u Službenom glasniku Evropske unije od 22. novembra 2011. godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2012. godine.

Tada Sporazumu nisu pristupile BiH i Makedonija.

- Makedonija je i tada, kao i sada, naišla na problem sa imenom - kaže Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli i turing kluba "Srbija." - Sa BiH je problem drugačije vrste, jer tamo nema zajedničkog "krova" za osiguravajuće kuće tri entiteta. Tako da su naši vozači i dalje izloženi dvostrukom plaćanju osiguranja od auto-odgovornosti.

Kako sada stvari stoje, u bliskoj budućnosti ovaj problem neće biti rešen, jer na njega osiguravajuće kuće ne mogu da utiču.

Zemlje potpisnice Multilateralnog sporazuma su Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključivši Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti.

Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Ž., 08.05.2018.
Naslov: Redakcija