Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UPOTREBA QR KODA KAO PODSTICAJA BEZGOTOVINSKIM OBLICIMA PLAĆANJA: Korisnik usmerava kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da napravi grešku prilikom unošenja podataka vezanih za plaćanje


Građani Srbije bi već od druge polovine godine novčanik mogli da zamene mobilnim telefonom. Dovoljno je samo da korisnik pri kupovini usmeri kameru telefona i skenira bar-kod kako bi platio neki proizvod ili uslugu. Da bi mobilni novčanik zamenio klasičan novčanik ili kartice i potpuno zaživeo kod nas, Narodna banka Srbije je pripremila dokument Preporuke za upotrebu QR koda pri prezentovanju elemenata naloga za prenos, kojim se standardizuju podaci potrebni za izvršenje plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar-koda, takozvanog QR koda.

NBS saopštava da je to učinjeno s namerom da se podstakne upotreba "pametnih" mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja.

Plaćanja inicirana korišćenjem QR koda imaju potencijal da smanje troškove platnih transakcija i učine elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se građani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja – saopšteno je iz NBS.

Dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unošenja podataka vezanih za plaćanje. Popularnost QR koda kod mobilnih plaćanja u svetu konstantno raste, prateći povećanje broja korisnika "pametnih" telefona.

NBS je "Preporuke za upotrebu QR koda pri prezentovanju elemenata naloga za prenos" pripremila u saradnji sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Udruženja banaka Srbije.

Cilj dokumenta, koji se stavlja na javnu raspravu, jeste standardizacija elemenata naloga za prenos kojim se inicira plaćanje, a koji su sadržani u QR kodu na štampanim računima – fakturama (npr. privrednih društava koja pružaju komunalne usluge), kao i u procesu instant plaćanja na internetu i fizičkim prodajnim mestima, kada navedeni kod prezentuju trgovac (na tabletu ili POS terminalu), odnosno kupac (u aplikaciji za mobilno bankarstvo).

Imajući u vidu da NBS trenutno radi na primeni najsavremenijeg platnog rešenja – sistema za instant plaćanje, koji će početi sa radom u drugoj polovini ove godine, i da je kao jedan od modela za primenu ovog rešenja na prodajnom mestu predviđeno upravo korišćenje QR koda, jasno je da je standardizacija elemenata naloga za prenos od izuzetnog značaja i za realizaciju tog projekta, navedeno je u saopštenju.

NBS poziva predstavnike banaka, privrednih subjekata i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave dostave svoje sugestije i primedbe na dokument do 21. maja 2018. godine.

Ovakav način plaćanja u svetu je već odomaćen. Kinezi su, na primer, počeli da koriste mobilni novčanik usred groznice internet kupovine pre otprilike deset godina. Danas mobilne telefone upotrebljavaju kako bi kupili hranu, plaćali račune, vozili se autobusom, kupili osiguranje i donirali novac u dobrotvorne svrhe. U velikim gradovima kao što su Peking i Šangaj više ljudi koristi mobilni novčanik nego pravi, piše kineska agencija Sinhua. Kineska kompanija "Alibaba", jedna od najvećih onlajn prodavnica na svetu, pratila je 450 miliona kineskih potrošača i otkrila da njih 71 odsto plaća preko mobilnih uređaja.

Izvor: Vebsajt Politika, Marijana Avakumović, 07.05.2018.
Naslov: Redakcija