Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Sprovesti aktivnosti u cilju podizanja obuhvata dece obaveznom vakcinacijom i stručnog informisanja građana


U epidemiji malih boginja u Republici Srbiji tokom 2017. godine obolelo je više hiljada osoba. Epidemija, koja je odnela više od deset života i ugrozila život i zdravlje većeg broja građana, posebno dece mlađeg uzrasta, rezultat je, između ostalog, i značajno sniženog obuhvata obaveznom vakcinacijom.

Višegodišnji trend snižavanja obuhvata dece vakcinacijom praćen antivakcinalnom kampanjom zasnovanom na tvrdnjama o navodnoj štetnosti svih ili nekih vakcina i stavovima o apsolutnom pravu roditelja da odlučuju o vakcinaciji dece nije praćen adekvatnim i pravovremenim merama nadležnih organa. Organi Republike Srbije nisu sistematski i kontinuirano informisali stanovništvo i preduzimali mere propisanih Uredbom o programu zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 22/2016), posebno one koje su usmerene na podizanje svesti, znanja i obaveštenosti i promeni stavova stanovništva o zaraznim bolestima od kojih obavezna vakcinacija štiti, kao i mera radi obezbeđivanja visokog obuhvata obaveznom vakcinacijom.

Neophodno je da nadležni organi, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 72/2009 - dr. zakon, 88/2010, 99/2010, 57/2011, 119/2012, 45/2013 - dr. zakon, 93/2014, 96/2015 i 106/2015) i Uredbom, neodložno sprovedu aktivnosti u cilju podizanja obuhvata dece obaveznom vakcinacijom i kontinuiranog i organizovanog na svim nivoima informisanja građana o svim pitanjima u vezi sa obaveznom vakcinacijom dece. Stručno i razumljivo informisanje građana posebno mora da bude jedan od prioriteta organa javne vlasti i stručne javnosti u situacijama kada građani dođu u posed uznemirujućih informacija.

Pojedinačna uverenja i odluke ne mogu imati uticaj na javno zdravstvena pitanja. Odgovornost je i obaveza organa javne vlasti da o tome, kao i o svim drugim aspektima zaštite od zaraznih bolesti, informišu građane, a tim putem i po potrebi primenom i drugih, planskih i strukturisanih mera obezbede zaštitu zdravlja svog stanovništva, stoji, između ostalog, u Mišljenju sa preporukama Zaštitnika građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 08.05.2018.
Naslov: Redakcija