Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O NACIONALNOJ AKADEMIJI ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE U JAVNOJ UPRAVI: Kao krovna obrazovna institucija koja će raditi na stručnom usavršavanju zaposlenih u državnoj upravi, Akademija će imati klјučnu ulogu u planiranju i izboru kadrova, sistemu nagrađivanja i karijernog napredovanja, obukama zaposlenih i integrisanjem pojedinca u tim, kao i integraciji timova u institucije javne uprave. Akademija će javne službenike obučavati osnovnim veštinama i dodatnim znanjima, kao što je primena zakona i propisa, pravila i procedura u radu. Pored toga, Akademija će raditi na usvajanju tehnika i veština komunikacije i liderskih veština. Prvi put će biti uvedena obavezna edukacija za javne službenike na svim nivoima


Prvi okrugli sto o formiranju Nacionalne akademije za stručno usavršavanje u javnoj upravi održan je u Nišu. Okrugli sto održan je u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi, a koja će trajati do 15. maja 2017. godine.

Reforma javne uprave jedan je od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a fokus javne rasprave, stavlјen je na promene koje će doneti Akademija za državne službenike. Kao krovna obrazovna institucija koja će raditi na stručnom usavršavanju zaposlenih u državnoj upravi, Akademija će imati klјučnu ulogu u planiranju i izboru kadrova, sistemu nagrađivanja i karijernog napredovanja, obukama zaposlenih i integrisanjem pojedinca u tim, kao i integraciji timova u institucije javne uprave.

Akademija će biti samostalna, a njen rad će nadgledati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Klјučna promena koju će doneti Akademija je efikasno i profesionalno pružanje usluga građanima i privredi uz transformaciju rada javnih službenika u servis prema korisnicima usluga.

Akademija će javne službenike obučavati osnovnim veštinama i dodatnim znanjima, kao što je primena zakona i propisa, pravila i procedura u radu. Pored toga, Akademija će raditi na usvajanju tehnika i veština komunikacije i liderskih veština.

Važno je naglasiti da će se kroz Akademiju pružati znanja kako da elektronska uprava zaživi u potpunosti, jer će elektronski servisi promeniti način rada javnih službenika i svakako uticati na promenu ponašanja prema korisnicima usluga, odnosno građanima i privredi. Prvi put će biti uvedena obavezna edukacija za javne službenike na svim nivoima – u republici i u lokalnim samoupravama.

U okviru javne rasprave, održaće se okrugli stolovi i to:

-       10. maja 2017. godine u Novom Sadu, Master centar, Hajduk Veljkova 11, sa početkom u 11 časova;

-       11. maja 2017. godine u Beogradu, Klub narodnih poslanika, Tolstojeva 2, sa početkom u 10 časova.

-       12. maja 2017. godine u Beogradu, Klub narodnih poslanika, Tolstojeva 2, sa početkom u 10 časova.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 08.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija