Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O RADNOM VREMENU OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA: OD 1. MAJA 2016. GODINE RADNO VREME PRIVREDNIH SUBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST ILI PRUżAJU UGOSTITELJSKE USLUGE, RADNIM DANIMA JE DO 23, A VIKENDOM DO 24 SATA. DUżE RADNO VREME, DO 3 SATA POSLE PONOćI, DOZVOLJENO JE SAMO UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA KOJI SU SMEšTENI U POSLOVNIM ZGRADAMA I NA PLOVILIMA, A ZA TO MORAJU DA IMAJU POSEBNU DOZVOLU GRADSKE UPRAVE ZA PRIVREDU


Svi kafići u najužem centru Novog Sada bili su krajem prošle nedelje otvoreni posle 23 časa pa je Komunalna policija od vlasnika zahtevala da ih odmah zatvore.

Ugostitelji se nisu prilagodili gradskoj Odluci o radnom vremenu objekata u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost na teritoriji grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015 - dalje: Zakon) do 1. maja 2016. godine, pa je tako 5. maja Komunalna policija, kontrolišući koliko se ugostitelji pridržavaju novog radnog vremena, posle 23.15 naložila kafedžijama da lokale zatvore, kaže predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević.

Niko nije dobio prekršajnu prijavu, ali je Komunalna policija zahtevala da se Odluka poštuje.

On dodaje da nijedan ugostitelj još nije ishodovao dozvolu za produženo radno vreme do tri časa iza ponoći pa, dok se od Gradske uprave za privredu ne dobije rešenje o produženom radnom vremenu, kafići moraju zatvarati radnim danom i nedeljom u 23 časa, a petkom i subotom u ponoć.

Po Stanojevićevim rečima, ugostiteljima je za produženo radno vreme potrebno da imaju sistem protivpožarne zaštite, zvučnu izolaciju, uverenje od licencirane kuće o tome koliki je nivo buke i upotrebnu dozvolu, što oko 90 odsto lokala, ne samo ugostiteljskih nego i drugih delatnosti male privrede, nema.

"Svega šest-sedam ugostitelja podnelo je za sada Gradskoj upravi za privredu zahtev za produženo radno vreme, ali još nisu dobili rešenja da mogu raditi duže, dok ostali, ukoliko žele da rade duže, prvo lokale treba da prilagode novim propisima", objašnjava Stanojević.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski potvrdio je Stanojevićeve navode, i naveo da svi ugostitelji koji su podneli zahteve da rade produženo neće dugo čekati na dozvolu, pod uslovom da ispunjavaju uslove. "Ubrzaćemo postupak koliko god smo u mogućnosti", rekao je Sečujski.

Skrenuo je pažnju na to da su trgovci, koji takođe podležu pod gradsku Odluku, bili daleko revnosniji i na vreme podneli zahteve da rade duže – posle ponoći ili 24 časa – i za to su dobili odobrenje. Njima je za to bio potreban dokaz da u trgovinama nije bilo incidenata ni narušavanja javnog reda i mira.

Izvor: Vebsajt B92, 09.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija