Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UVREDA I PRETNJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA KRIVIČNA DELA KOJA SE GONE PO PRIVATNOJ TUŽBI: TUżILAšTVO I POLICIJA NISU OVLAšćENI DA OTKRIVAJU POčINIOCA OVOG KRIVIčNOG DELA, šTO ZNAčI DA JE NA LICU KOJE POKREćE TUżBU DA DOKAżE DA SE IZA ODREđENOG NALOGA KRIJE BAš ONAJ KOGA TUżI


Tužiti u Srbiji nekoga zbog uvrede na društvenim mrežama moguće je, ali je veliko pitanje da li će tužilac taj proces i dobiti.

Razloga za to je više. Prvi je taj što sud presuđuje ne na osnovu toga što tužilac oseća da mu je povređena čast, već na osnovu procene da li su time pogođeni kriterijumi koji važe u određenoj sredini.

- Primera radi, ako je u nekoj grupi u šali uobičajeno međusobno oslovljavanje pogrdnim imenima, onda ta izjava upućena članu takve grupe neće predstavljati uvredu - objašnjava advokat Aleksandar Đorđević.

Druga otežavajuća okolnost je ta što je vrlo teško utvrditi identitet onoga ko vas vređa, naročito zbog mogućnosti da je reč o lažnom nalogu ili da je nečiji profil hakovan.

- Uvreda je krivično delo koje se goni po privatnoj tužbi, pa tužilaštvo i policija nisu ovlašćeni da otkrivaju počinioca ovog krivičnog dela. To znači da je na licu koje pokreće tužbu da dokaže da se iza određenog naloga krije baš onaj koga tuži - objašnjava Đorđević.

Situacija na zapadu se donekle razlikuje, gde je, na primer, poznati glumac Džejms Vuds najavio tužbu protiv anonimnog tviteraša zbog toga što ga je ovaj nazvao kokainskim zavisnikom. Sud je ocenio da je Vuds dokazao da može da dobije slučaj i omogućio mu da pokrene sudski postupak.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R. Petrović, 09.05.2016.
Naslov: Redakcija