Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA OTVARANJE NACIONALNE REFERENTNE LABORATORIJE ZA ISPITIVANJE HRANE UTIČU NEDOSTATK NOVCA I ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU


Država nema para za otvaranje nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje hrane u čije opremanje već pet godina nije uloženo ni dinara iz nacionalnog budžeta. Neizvesno je takođe i kada će u Direkciji nacionalne referentne laboratorije u Batajnici početi kontrola kvaliteta mleka iako je oprema za te analize kompletno nabavljena prošle godine.

Uprkos optimističnim najavama ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine rokovi za otvaranje ove laboratorije davno su probijeni. Glavni razlog je, tvrde nadležni, nedostatak finansija i zabrana zapošljavanja u državnom sektoru.

Na pitanje koliko je radnika potrebno da bi laboratorija za mleko konačno bila otvorena odgovorili su da je za početak rada dovoljno 12 zaposlenih – tri sa visokom stručnom spremom, šest tehničara i troje pomoćnih radnika. Iako izgleda da ne postoji ništa lakše nego zaposliti desetak radnika sa iskustvom iz sektora kontrole hrane nadležni ističu da nije tako:

 – Prijem kadrova regulisan je Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015). Ograničeni smo takođe i Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2015, 114/2015, 10/2016 i 22/2016) – navedeno je iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

U lošijoj poziciji je laboratorija za fizičko-hemijsko ispitivanje hrane gde postoji samo deo opreme pa je početak rada pod još većim znakom pitanja. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne srednine, kako se navodi, nema novca za završetak opremanja i ostale troškove.

Zato se računa na novac iz evropskih fondova koji je Srbiji, za ove namene, obustavljen još 2011. godine pod obrazloženjem da delegacija EU nije bila zadovoljna postignutim rezultatima. Već pet godina, po priznanju nadležnih, u ovu laboratoriju nije ulagano ništa ni iz EU fondova ali ni iz državnog budžeta.

Završetak opremanja je uslovljen sredstvima EU jer Ministarstvo nema sopstvenog novca za ovu investiciju – ističe se. Kažu da je višegodišnje kašnjenje u opremanju nasleđen problem ali da su predstavnici EU sada promenili stav. Navodno, tome je doprinelo otvaranje fitosanitarne laboratorije i kompletno opremljen sektor za ispitivanje mleka. Očekuju zato da će novac za završetak opremanja laboratorije za ispitivanja hrane i hrane za životinje biti dostupan ali, ističu, oni ne mogu da utiču na dinamiku kada će se to dogoditi.

Nadležni kažu da se zbog svih ovih ograničenja službene kontrole hrane obavljaju u ovlašćenim državnim i privatnim laboratorijama, ali se analize kvaliteta mleka najvećim delom rade u privatnim mlekarama (zbog plaćanja proizvođačima) jer državne nisu u stanju da obave sva potrebna ispitivanja.

Ne možemo da raspišemo konkurs pa smo dogovorili saradnju sa Zavodom za mlekarstvo i tako obezbedili ljude koji će raditi u laboratoriji za ispitivanje mleka. Završena je početna obuka i planiramo da započnemo ispitivanje mleka, jer je laboratorija u tehničkom smislu spremna za rad – kažu u Direkciji.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 08.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija