Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Predlog zakona dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković ocenio je da je cilj Predloga zakona o bezbednosti i zdravlju na radu da podigne nivo bezbednosti i zaštite zaposlenih.

Selaković je istakao da je novo zakonsko rešenje dobilo i pozitivno mišljenje Evropske komisije, a da je jedna od promena i kaznena politika za koju je istakao da ima i svoju preventivnu funkciju.

“Važnije je da vidimo kako da preveniramo ugrožavanje, i da tome doprinesemo češćim i većim kontrolama poslodavaca, kao i boljom saradnjom sa sindikatima i poslodavcima”, rekao je on.

Selaković je ocenio da su združenim kontrolama Uprave za zaštitu na radu i Inspektorata u poslednjih godinu dana postignuti značajno bolji rezultati.

“Udružene kontrole su bile učestalije, a za rezultat su imale i manje povreda na radu. Mada je to i dalje veliki broj”, rekao je on.

Dodao je da je u Srbiji manja nezaposlenost, a da je posebno radno intenzivna građevina, koja je po ovom pitanju osetljiva.

Selaković je naglasio i da novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu donosi niz novina.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 05.04.2023.
Naslov: Redakcija