Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FOND ZA RAZVOJ: Odobreno mirovanje dospelih obaveza do 30. septembra 2020. godine


Fond za razvoj odobrio je svim korisnicima kredita Fonda, koji su u redovnoj otplati i kojima anuiteti dospevaju u 2020. godini, period mirovanja dospelih obaveza do 30. septembra 2020. godine.

Mirovanje se odobrava sa stanjem duga na dan 31. marta, a Fond za razvoj tako je preduzeo neophodne mere kako bi u vanrednim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom COVID 19, olakšao tešku situaciju u kojoj se našla privreda.

Korisnicima kredita čiji su računi blokirani podnošenjem menica na naplatu, izvršiće se deblokada računa povlačenjem menica, pod uslovom da je blokada za anuitete dospele u ovoj godini i to samo od strane Fonda.

Kako je saopšteno u periodu mirovanja neće se vršiti prinudna naplata potraživanja, redovne i zatezne kamate, kao i sva dospeća prestaju da se obračunavaju od kraja marta do kraja septembra.

Period mirovanja u skladu sa ovim programom odnosi se kako na kredite iz sredstva Fonda za razvoj tako i na kredite po komisionim poslovima Fonda iz sredstva Republike Srbije.

Posle isteka perioda mirovanja Fond će po ovim kreditima napraviti novi amortizacioni plan tako što će anuitete koji su mirovali do 30. septembra rasporediti na preostale anuitete iz postojećeg amortizacionog plana, dok će datum poslednjeg anuiteta po zaključenim ugovorima ostaje nepromenjen.

Korisnicima kredita kojima poslednji anuitet kredita dospeva na naplatu u periodu mirovanja, pomera se na poslednji dan ove godine.

Korisnici kredita koji su u redovnoj otplati i anuiteti im dospevaju u 2020. godini, a koji ne žele da koriste mirovanje dospelih obaveza, izjavu o redovnom obračunu anuiteta moraju o tome obavestiti Fond za razvoj najkasnije do 15. aprila 2020. godine, na mejl :  moratorijum@fondzarazvoj.rs

Izvor: Vebsajt RTV, 09.04.2020.
Naslov: Redakcija