Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O DODATNOM ZADUŽIVANJU ZA VREME VANREDNOG STANJA NASTALOG USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2 UZIMANJEM KREDITA, EMITOVANJEM DRŽAVNIH HARTIJA OD VREDNOSTI NA DOMAĆEM I MEĐUNARODNOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU I DAVANJEM GARANCIJA REPUBLIKE SRBIJE: Uređeni su postupci koji će se sprovoditi radi finansiranja budžetskog deficita, održavanja tekuće likvidnosti, kao i za obezbeđivanje neophodnih sredstava za finansijsku podršku i sprovođenje mera za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije bolesti COVID-19, kao i davanjem garancija Republike Srbije za vreme vanrednog stanja nastalog usled ove virusom izazvane bolesti


Za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19, Vlada Republike Srbije može pokrenuti postupak dodatnog zaduživanja uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija na finansijskom tržištu i davanjem državnih garancija u iznosima višim od onih koji su utvrđeni Zakonom o budžetu.

To se navodi u Uredbi o dodatnom zaduživanju za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu i davanjem garancija Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 52/2020), koju je Vlada Republike Srbije donela 6. aprila, uz supotpis predsednika Srbije, a stupila je na snagu 7. aprila 2020. godine.

Ovim dokumentom, kako se navodi, uređeni su postupci koji će se sprovoditi radi finansiranja budžetskog deficita, održavanja tekuće likvidnosti, kao i za obezbeđivanje neophodnih sredstava za finansijsku podršku i sprovođenje mera za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije bolesti COVID-19, kao i davanjem garancija Republike Srbije za vreme vanrednog stanja nastalog usled ove virusom izazvane bolesti.

Vlada Republike Srbije obrazovala je 14-člano Koordinaciono telo za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom, na čijem čelu će biti ministar finansija Siniša Mali.

Zadatak ovog tela je da koordinira aktivnosti koje se preuduzimaju u cilju sprovođena Programa, razmatra otvorena pitanja, donosi neophodne odluke i predlaže Vladi Srbije akta u vezi sa njegovim sprovođenjem, navodi se u Odluci o obrazovanju koordinacionog tela za sprovođenje programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19 i podršku privredi Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 52/2020), koja je stupila na snagu 8. aprila 2020. godine.

Članovi Koordinacionog tela su, pored ostalih, ministri Zorana Mihajlović, Branislav Nedimović i Zoran Đorđević, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić, predsednik PKS Marko Čadež, direktorka Poreske uprave Dragana Marković, savetnik predsednika Republike Danilo Cicmil i Stefan Badža iz kabineta predsednika Vlade Srbije.

U radu ovog tela po pozivu mogu da učestvuju i stručnjaci iz različitih oblasti, kao i predstavnici drugih organa i organizacija.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.04.2020.
Naslov: Redakcija