Zastava Bosne i Hercegovine

EKONOMSKE MERE DONETI U FORMI ZAKONA O DRŽAVNOJ POMOĆI U VREME I POSLE PANDEMIJE COVID-19


Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predlaže Vladi Republike Srbije da svoje mere donese u formi Zakona o državnoj pomoći u vreme i posle pandemije COVIDA 19, koji bi usvojila Narodna skupština Republike Srbije na online sednici, saopštila je ta organizacija.

U okviru razgovora o merama smanjenja negativnih efekata pandemije COVIDA 19, na osnovu online istraživanja koje je BIRODI sproveo u proteklih 10 dana, Vladi Republike Srbije, između ostalog, predlaže da se tim zakonom osnuje telo za monitoring realizacije ekonomskih mera čiji će članovi biti najeminentniji stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava, revizije, sociologije društvenog razvoja, narodni poslanici svih poslaničkih grupa i predstavnici Državne revizorske institucije.

Takođe, predlaže se poreska stimulacija industrijske participacije, odnosno radničkog akcionarstva. Istovremeno, BIRODI sugeriše da se kao obaveza uvede potpisivanje Klauzule o integritetu primaoca državne podrške i kojom bi se obavezali da će uspostaviti procedure koje će garantovati poštovanje zakona i primenu praksi etičkog poslovanja.

Donošenjem zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije čuva se vladavina prava i garantuje pravna sigurnost poslovanja u Srbiji, ocenjuje BIRODI.

Predložene mere, kako se navodi, obezbeđuju transparentnost i učinkovitost državne pomoći, a promocijom industrijske participacije vrši se podela odgovornosti u između sveta kapitala i rada.

Istovremeno, ovo je prilika da se dodela državne pomoći privatnom sektoru iskoristi za uspostavljanje antikoruptivnih i etičkih mehanizama na nivou privatnog sektora čime se stvaraju uslovi za održiv ekonomski i društveni razvoj Srbije, ističe u saopštenju BIRODI.

Puko seljenje kapitala iz javne u privatnu sferu, a bez uspostavljanja mehanizama nadzora i integriteta primaoca državne pomoći može dovesti do urušavanja, a ne stvaranja uslova za prevazilaženje posledica epidemije COVID-a 19, poručuje BIRODI.

Izvor: Vebsajt Danas, 07.04.2020.
Naslov: Redakcija