Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVOSUDNI E-SISTEM: Tokom 2019. godine uvođenje platforme e-aukcija i e-sud


Govoreći o pravosudnom e-sistemu, ministarka pravde Nela Kuburović, rekla je da je zadovoljna digitalizacijom koja je sprovedena u Ministarstvu pravde, a koja je započela u oktobru 2017. godine.

"U toj oblasti najviše sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sa njima postoji najobimnija razmena podataka koja se odnosi na kaznenu evidenciju i registar prebivališta", podvukla je Kuburović.

Kaže da je sa MUP-om razmenjeno oko 370.000 e-upita kada je reč o prebivalištu, a kada je reč o kaznenoj evidenciji do sada je bilo oko 100.000 upita.

"Verujem da, kao što su javni beležnici i javni izvršitelji prihvatili ovaj sistem, da će sudovi i tužilaštva isto pristupiti. Na žalost, još postoje organi koji ne žele da koriste ovo, ne znamo šta je razlog tome, možda da imaju opravdanje da postupci duže traju", ukazala je Kuburović.

Govoreći o e-katastru, Kuburović je istakla da je uvođenjem tog sistema građanima ušteđeno ogromno vreme, jer su nekada za uknjižbu nepokretnosti morali da posete čak šest šaltera, a danas sve obave na jednom mestu kod javnog beležnika koji ima pristup e-katastru.

Ukazala je da je za funkcionisanje tog sistema preduslov bio uvođenje javnih beležnika, koji, kaže u Srbiji postoje od 2014. godine.

"E-katastrom smo pokazali stranim investitorima da se u Srbiji uvodi pravna sigurnost. Takođe, više niko ne može da Vam kuca na vrata i govori o naplati duga koja nije vaša", podvukla je Kuburović.

Kuburović je najavila da će se ove godine raditi i na razvijanju platforme e-aukcija i da se kupac u javnim prodajama neće znati sve do uknjižbe nepokretnosti na ime kupca.

"Ove godine nas očekuje razvijanje platforme e-aukcija. Planiramo dosta toga da radimo, početak je razvijanje platforme za e-aukciju. Ovih dana se često pominje postupak izvršenja za prodaju nepokretnosti. Cilj je da sve ide online", navela je ministarka.

Kaže da se do poslednjeg momenta neće znati ko su učesnici, da će oni biti zaštićeni i da će putem šifre imati mogućnost pristupa platformi.

"Dok se ne sprovede postupak licitacije i prodaje i dok se lice ne uknjiži u katastru, neće se znati ko je kupac. To omogućava svima koji ispunjavaju uslove da učestvuju na licitaciji i da ne slušamo više priče da su moguće zloupotrebe i da su pojedinci onemogućeni da učestvuju u javnim prodajama".

Kuburović ističe da će sa e-aukcijom ceo postupak biti transparentan, siguran i zaštićen.

Rekla je da će se raditi dalje na omogućavanju sudovima i tužilaštvima da budu efikasniji i da će biti uvedena elektronska oglasna tabla za dostavu.

"Više nećemo koristiti drvene table u sudovima gde ima i preko 1.000 rešenja. Građani će biti obavešteni preko elektronske oglasne table i više neće biti izgovora da neko nešto nije primio", ukazala je ministarka.

Navela je da će se razvijati aplikacija e-sud kako bi se potpuno digitalizovao sudski postupak, tako da građani nijednom neće morati da pojavljuju u sudu, pošto će razmena tužbi i sve drugo ići elektronskim putem.

Kuburović dodaje da je to sada uvedeno samo u Upravnom sudu i da će se ove godine ta platforma razvijati i za privredne sudove.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija