Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON O KONVERZIJI ZADUŽENJA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA U EVRO: Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo preuzeti država. Oni koji su već izgubili svoje stanove, naknadu štete će morati da potraže na sudu


Problem zaduženih u švajcarskim francima biće rešen posebnim Zakonom o konverziji u evro. Ovo bi trebalo da bude jedinstveno, sistemsko rešenje koje će obuhvatiti sve dužnike koji imaju kredite u otplati. Oni koji su, nažalost, do sada izgubili svoje stanove, naknadu štete će morati da potraže na sudu.

Predsednik Republike Srbije je izjavio da će uskoro biti donet leks specijalis kojim će biti rešen problem građana zaduženih u francima "jednom zasvagda".

- Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država - rekao je predsednik.

Iako nije iznosio detalje, nezvanično se saznaje da će ovaj "specijalni zakon" da se odnosi upravo na konverziju duga po osnovu kredita u švajcarskim francima u - evro. Visina kamatne stope koja bi se obračunavala na "novi" zajam trebalo bi da bude precizirana upravo tim zakonom. A konkretni detalji još će se dogovarati između predstavnika države, banaka i dužnika.

Predsednik se prošle nedelje sastao sa predstavnicima Udruženja CHF.

- Uz punu podršku i vredan rad predstavnika Ministarstva finansija, NBS i Udruženja CHF, napravljen je značajan pomak u približavanju stavova i formiranju konačnog rešenja ovog problema - rekao je predsednik.

Sastanku su prisustvovali guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Predstavnici istog udruženja sastali su se i sa čelnim ljudima osam banaka koje su odobravale ovakve zajmove. U pregovorima su učestvovali Jorgovanka Tabaković i Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić.

Detalji razgovora nisu obelodanjeni, ali je jasno da su suprotstavljene strane iznele svoje predloge. Kompromis nije pronađen, mada se očekuje da stavovi bankara i dužnika budu "približeni".

- Na sastanku je usvojen stav da se ide ka iznalaženju zajedničkog rešenja, ali u kom smeru će ići pregovori i kako bi trebalo da izgleda konkretan predlog, biće tema nastavka razgovora - prokomentarisala je advokat Jelena Pavlović, član Upravnog odbora Udruženja CHF.

Ona je istakla da je cilj pregovora da se najvećem broju zaduženih omogući značajno umanjenje glavnog duga i mesečnih anuiteta. I da dogovoreno rešenje ne može da spreči korisnika koji nije zadovoljan ili obuhvaćen rešenjem da preko suda ostvari ono što smatra da treba.

Predsednik UO Udruženja banaka Srbije Predrag Mihajlović kaže da je donošenje leks specijalisa najbolje rešenje i za banke i za klijente. Jer su, u suprotnom, moguće nejasnoće oko tumačenja stava Vrhovnog kasacionog suda: - Novi zakon sa kojim bi se složili i dužnici, i banke, i država, bio bi idealno rešenje i smanjio bi troškove eventualnih sudskih postupaka i dužnicima, i bankama. Apelujem i na korisnike da se strpe do završetka pregovora, kako ne bismo ni mi, ni oni imali bespotrebne troškove. -

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. Krasić, 06.04.2019.
Naslov: Redakcija