Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NACIONALNOJ INFRASTRUKTURI GEOPROSTORNIH PODATAKA: Investitorima olakšan dolazak do informacija o položaju, obliku i površini parcele, kao i mogućnosti gradnje na istoj


Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, koji je 5. aprila 2018. godine usvojen u parlamentu, doprineće stvaranju boljeg i konkurentnijeg poslovnog ambijenta u Srbiji i unapređenju procesa rada javnog sektora uz smanjenje troškova i broja neophodnih procedura.

Trebalo bi da se poboljša poslovno okruženje za nove investicije, jer će investitori lakše i brže dolaziti do informacija o položaju, obliku i površini parcele, kao i mogućnosti gradnje na istoj kao i pratećih informacija od važnosti za donošenje odluka.

Njegova primena treba da omogući bolje donošenje odluka u kriznim situacijama što će za posledicu imati preventivno delovanje i smanjenje ljudskih žrtava i štete izazvane prirodnim katastrofama.

Primena zakona će direktno uticati na državne institucije i organizacije da unaprede svoj rad, komunikaciju i međusobnu saradnju na poslovima prikupljanja, održavanja i isporuke standardizovanih podataka i servisa državnoj upravi, privredi i građanima.

Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka (NIGP) predstavlja integrisani sistem geoprostornih podataka koji omogućava korisnicima da na jednostavan i efikasan način identifikuju, pristupe i koriste prostorne informacije dobijene iz različitih izvora, od lokalnog, preko nacionalnog do globalnog nivoa.

Uspostavljanjem i efikasnim upravljanjem NIGP-a rešavaju se pitanja kvaliteta, pristupa, razmene i korišćenja harmonizovanih prostornih podataka u digitalnom obliku.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.04.2018
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija