Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: Pojednostavljena rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 5. aprila 2018. godine Zakon o udžbenicima kojima se omogućava digitalizacija nastavnog sadržaja, odnosno pravljenje i izdavanje digitalnih udžbenika.

Zakonom o udžbenicima uređuje se pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i priručnika, kao i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Sadržaji udžbenika biti utvrđeni planom i programom nastave i učenja, koji će biti odobreni u skladu sa tim zakonom.

Predviđa se jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje za sve učenike, ali i zanimljivije i funkcionalnije što dovodi do unapređivanja učeničkih kompetencija.

Pojednostavljena su rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge. To bi trebalo da ukine sivo tržište, razne posrednike i u jednoj meri bi uticalo povoljno na formiranje cene.

Ukida se procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta, konkurencija će biti veća, a sadržaj kvalitetniji.

Ostaje obaveza korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima na predlog škole, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika.

Predviđeno je formiranje Centra za niskotiražne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, prilagođeni deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je i Zakon o prosvetnoj inspekciji, koji na poseban način objedinjuje u jedan zakon sve odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor, po nivoima obrazovanja, iz posebnih zakona u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Zakon je propisao poslove prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanje poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, odnosno pokrajini i donošenje rešenja ministra kojim se utvrđuje broj prosvetnih inspektora u lokalnim samoupravama.

Pored toga, propisani su uslovi za zapošljavanje prosvetnih inspektora koji rade poslove inspekcijskog nadzora u prosveti.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija