Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije zalaže se za pripisivanje zatvorske kazne u trajanju do pet godina za one poslodavce koji ne plaćaju zarade i doprinose zaposlenima


Krivičnim zakonikom ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) mora da se propiše zatvorska kazna do pet godina za one poslodavce koji ne plaćaju zarade i doprinose zaposlenima, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić.

- Zemlje Evropske unije su ovaj problem rešile upravo na ovaj način, na primer Nemačka, koja predviđa kaznu do pet godina zatvora - ukazala je Savić.

Dodala je da je Srbija jedna od retkih država u kojoj poslodavci mogu da ne uplaćuju poreze i doprinose, ali i plate zaposlenima i da za to ne odgovaraju, dok se teret njihovog "nemara i bezobrazluka" prebacuje na poreske obveznike, koji plaćaju socijalni mir iz budžeta.

- Kontrola uplate poreza i doprinosa je u nadležnosti Poreske uprave. Sva odgovornost za nečinjenje je na njima. Čim konstatuje da se duže od tri meseca ne uplaćuju porezi i doprinosi, oni moraju da izvrše inspekciju, alarmiraju resorna ministarstva i preduzmu kazne koje im nalaže zakon - navela je Savić.

Iz Poreske uprave nisu odgovorili na pitanje da li je ijedan poslodavac odgovarao zbog rupa u stažu i na koji način, kao i kako se došlo do toga da se zbog nesavesnih poslodavaca plaćaju milijarde dinara iz budžeta, a da nekim radnicima godinama nisu uplaćivani predviđeni doprinosi.

Savić je ranije iznela procenu prema kojoj u Srbiji između 300.000 i 320.000 ljudi ne prima redovno plate, dok je prema podacima ASNS-a, država od 2003. do 2013. godine za povezivanje staža radnicima dala 60 milijardi dinara.

Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, koji je nekada bio i član Upravnog odbora PIO fonda, rekao je da nikada nije objavljen spisak institucija, organizacija, preduzeća, privatnih ili javnih ustanova u kojima se negovala praksa neuplaćivanja staža, već bi zaposleni to saznali tek u trenutku kada počnu da prikupljaju dokumentaciju za penziju.

- To je oproban manir nezameranja, produžavanja plaćanja dubioza, pogrešnih i neproverenih subvencija prijateljima, neisplaćivanja penzija, a sve to na kraju završi kao trošak poreskih obveznika. To je nešto što, praktično, pokazuje da se kod nas javni sektor, javna svojina i javni interes tretira kao Alajbegova slama: to se može, to se sme, to se može politički pokriti - rekao je Stojiljković.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je u pitanju sistemska greška koju poslodavci koriste, a koju bi upravo sistem morao da spreči.

- Mislim da bi sistem mogao da spreči ako ima volje i želje da se to uradi. Država mora da uspostavi tu kontrolu, kao što smo nekada imali u vreme SDK. Kako je moguće da, recimo, pet godina neko drži radnike i obavlja posao, a ne uplaćuje svoje obaveze - ukazao je Stamenković i upitao da li je ikada iko zbog toga kažnjen.

Kako kaže, "ona firma koja ne ispunjava te obaveze, zatvoriti joj vrata, kao što zatvore vrata trafici ili mesari koja ne izdaje fiskalne račune".

- Prvi put, recimo, na mesec dana, drugi put definitivno. I još, zbog neispunjenja tih obaveza, morala bi da postoji i jasno zakonski definisana kazna za gazdu. Da bude dodatno kažnjen - poručio je Stamenković.

U PIO fondu su objasnili da je uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje trajna zakonska i isključiva obaveza poslodavca, koja ne zastareva.

- Ukoliko poslodavac ne izmiruje svoje obaveze, osiguranici bi trebalo da se obrate inspekciji rada, finansijskoj inspekciji i na kraju nadležnom sudu, kako bi ostvarili svoja prava iz radnog odnosa - naveli su u PIO fondu.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.04.2017.
Naslov: Redakcija