Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMITET MINISTARA SAVETA EVROPE: Povećan broj izvršenih sudskih odluka Evropskog suda za ljudska prava


Komitet Ministara utvrdio je da su države članice Saveta Evrope u toku 2016. godine nastavile pozitivan trend izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, saopšteno je iz Saveta Evrope.

U toku prošle godine je rešeno 2.066 slučajeva, a 2015. godine 1.537, navodi se u saopštenju povodom izveštaja Komiteta ministara koji je zadužen da vrši nadzor da li države sprovode odluke i presude Suda u Strazburu.

Izveštaj takođe pokazuje dalje smanjenje ukupnog broja nerešenih slučajeva koji je sada prvi put od 2010. godine smanjen ispod 10.000 (9.941), dok je 2015. godine bilo 10.652 nerešenih slučajeva, navodi se u saopštenju iz Strazbura.

Mnogi od okončanih slučajeva povezani su sa dugogodišnjim sistemskim problemima u vezi sa kontrolom delovanja snaga bezbednosti, sprečavanjem zlostavljanja lica lišenih slobode i efikasnosti pravosuđa - u vezi sa dužinom trajanja sudskih postupaka.

U svakom slučaju, ostaju izazovi u pogledu izvršenja slučajeva koji otkrivaju neke glavne strukturne probleme ili dodiruju druge osetljive teme, na primer, one o kojima je teško postići dogovor na domaćem nivou o daljim koracima.

U saopštenju se konstatuje da pomenuti rezultati pokazuju kontinuirani pozitivni uticaj napora koji garantuju dugoročnu efikasnost sistema koji je uspostavljen Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Izvor: Vebsajt Blic, 05.03.2017.
Naslov: Redakcija