Zastava Bosne i Hercegovine

EU: Srbija pod nadzorom zbog čelika


Evropska komisija (EK) povećala je 6. aprila 2017. godine antidamping carine na kineske proizvode od čelika da bi se domaći proizvođači, kako je saopšteno, zaštitili od štetnog efekta kineskog damipinga na evropskim tržištima.

Istragom je, kako navodi Komisija, potvrđeno da je kineski toplovaljani pljosnati čelik prodavan u Evropi po dampinškim cenama, zbog čega su proizvodi kineskih kompanija "Bengang stil plejts", "Handan ajron & stil" i "Hestila" sada oporezovani carinama u rasponu od 18,1 odsto do 35,9 procenata.

Reč je o višim carinama u odnosu na privremene carinske stope iz oktobra od 13,2 do 22,6 odsto.

Komisija je, takođe, odlučila da ne uvodi privremene carine na proizvode od čelika iz Srbije, Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine, iako će se, kako je saopšteno, nadzor uvoza iz tih zemalja nastaviti tokom dodatnih šest meseci.

"Odluka o neuvođenju privremenih mera za uvoz iz Srbije, Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine, ne prejudicira konačni ishod istrage", navodi se u saopštenju Komisije.

Nakon ovakvog poteza EK, kinesko Ministarstvo trgovine je pozvalo Brisel da ispravi grešku i poručilo da će preduzeti potrebne mere kako bi zaštitilo prava kineskih kompanija.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.04.2017.