Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRANSPARENTNOST SRBIJA: U SRBIJI JE KRŠENJE ZAKONA POSTALO PRAVILO


U Srbiji je kršenje zakona postalo pravilo, a to pokazuju i strani i domaći izveštaji, a previše je slučajeva te vrste da bi smo mogli da kažemo da se radi o izolovanim incidentima, naročito u oblasti nedovoljne javnosti rada i dokumenata, ali i u tretmanu uzbunjivača, koji po pravilu loše prolaze u Srbiji, izjavio je za Radio-televizije Vojvodine Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija".

Nenadić je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan", rekao da uzbunjivači u Srbiji trpe štetne posledice i da je to postalo pravilo, da ljudi koji ukazuju na zloupotrebe, loše prolaze.

Pored činjenice da nam nedostaju pojedini zakoni, koji bi uredili tu oblast, Nenadić je ukazao na to da se u većini slučajeva radi o tome da sprovođenje postojećih zakona zavisi od fluidnog termina "političke volje", koja ne bi trebao da bude nekakav faktor u svemu tome.

"Nismo u dovoljnoj meri pravna država, što je preduslov i za borbu protiv korupcije, ali i za mnoge druge standarde koje bi trebali da dostignemo. Ovde se ne primenjuju usvojeni zakoni, na izričita obavezujuća rešenja se reaguje po načelu "političke volje"", dodao je on.

Nenadić je ukazao na činjenicu da marketing i promocija igraju važniju ulogu nego sprovođenje zakona, to jest, da je bitno da se uradi ono što će učiniti političare popularnim, a ne ono što je neophodno da se uradi.

"Mi ne učimo dovoljno ni iz tuđih, ali ni iz sopstvenih grešaka. Godinama tužioci i Vlada nisu za ozbiljno uzimali izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije, sve dok takvi izveštaji nisu stigli iz Brisela. Ne prepoznajemo da je uzrok mnogih nevolja i sumnji nedovoljna transparentnost ugovora… kao da je korupcija nešto što je princip prošlosti, a ne da može da se desi i danas i sutra. I danas postoji ista sumnja, kao ona koju su ostavljale prethodne vlade", rekao je on.

Nema promena tamo gde bi morale da budu, da bi imali rezultat na duži rok, dodaje Nenadić i objašnjava da imamo više slučajeva koji se ispituju, ali da je to posledica "političke volje", umesto da tužioci rade svoj posao.

Govoreći o značaju uzbunjivača da za slučajeve korupcije uopšte saznamo, Nenadić je rekao da nije problem to što sudski postupci za korupciju sporo teku ili što su kazne su blage, već to što najveći deo korupcije, 99 odsto, nikada ne bude prijavljeno, a država ne izlazi sa jasnim planom zaštite onih koji prijave korupciju.

Nenadić je podsetio da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača, da je "Transparentnost Srbija" ukazala na niz slabosti, ali da je dragoceno vreme izgubljeno nakon što model zakona koji je došao pre godinu dana, a koji je imao bolja rešenja od ovog nacrta, nije bio ni upućen na javnu raspravu.

Govoreći o odbijanju nekih državnih funkcionera da dostave podatke o planiranim aktivnostima u vreme trajanja izborne kampanje Agenciji za borbu protiv korupcije, Nenadić je rekao da se nedvosmisleno radi o nepoštovanju primene zakona, kao i da će sledeći put, ukoliko bude većih sankcija, odziv na zahteve Agencije sigurno biti veći.

On je dodao da je pitanje šta je sve Agencija tražila od ministara nešto o čemu se nije dovoljno govorilo do sada, te da bi u fokus, više nego milioni evra koji se troše na oglašavanje, trebala da dođe promocija javnih funkcionera tokom kampanje.

Kada je u pitanju aktuelna polemika o finansiranju sportskih klubova od strane javnih preduzeća, Nenadić je rekao: "U slučaju kada se finansiranje ne vrši po komercijalnim, već po političkim principima. bolje je da se ukine mogućnost javnim preduzećima da finansiraju sportske klubove… toga već ima u Hrvatskoj, koja je ušla u EU, a to i nas čeka", zaključuje on.

Problem predstavlja i to što uopšte nema javnih rasprava o budžetu,dodaje Nenadić i ukazuje na to nas od standarda dobre prakse udaljava sve što se radi preko javnih preduzeća.

Izvor: Izvod iz vesti, www.danas.rs