Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Predviđeno brže razvijanje širokopojasnih mreža, uvođenje elektronskih računa koje će slati telekomunikacione kompanije, te registracija brojeva pripejd korisnika u roku od godinu dana


Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da je naša zemlja prema UN indeksu jedna od deset najbrže rastućih zemalja na svetu, kada je u pitanju razvoj elektronske uprave.

Jovanović je na Kopaonik biznis forumu, u okviru panela “Poslovno okruženje i digitalizacija javnih usluga: dostignuće i izazovi”, precizirao da je trenutno registrovano 1.700.000 naloga na portalu eUprava, kao i da građani sve više otvaraju svoje elektronske naloge i postaju eGrađani.

Prema njegovim rečima, samo u prošloj nedelji registrovano je više od 33.000 eGrađana.

Po prvi put nakon deset godina, Vlada je utvrdila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama i uputila ga ka Narodnoj skupštini. Ovo je revolucionarni zakon, temelj naših elektronskih komunikacija, koji podrazumeva mnogo brže i jače razvijanje širokopojasnih mreža, objasnio je ministar.

On je naveo da su novine ovog dokumenta i to da Srbija po prvi put uvodi elektronske račune koje će slati telekomunikacione kompanije, ali i da će građani koji žele da dobijaju papirne račune moći to da zatraže od svojih operatera.

Uvođenjem elektronskih računa, kako je ukazao, značajno će se uštedeti na vremenu, brzini rada operatora, ali i hartiji i drveću koje se godišnje poseče.

Jovanović je dodao da se ovim zakonskim rešenjem takođe uvodi i registracija pripejd brojeva, a operateri će imati period od 12 meseci da uvedu registraciju pripejd korisnika.

Ministar je najavio formiranje Radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 94/2017 i 77/2019), koju će činiti zaposleni u javnoj upravi i predstavnici privrede.

Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 07.03.2023.
Naslov: Redakcija