Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI SAD: Po parametre za registraciju na portalu E-uprave građani moraju da dođu lično u Gradsku poresku upravu


Već neko vreme telefoni u Gradskoj poreskoj upravi zvone, jer ih građani pozivaju, kako bi dobili parametre za registraciju na portalu E-uprave, sa ciljem provere poreza ili pristupa podacima koji su im potrebni. Međutim, po parametre, neophodno je doći lično, a nemoguće je to učiniti telefonskim pozivom.

Građani od kuće mogu da kreiraju nalog na portalu za elektronsku identifikaciju osnovnog nivoa, što je zapravo korisničko ime i lozinka. Za dobijanje parametara za dvofaktorsku autentikaciju, koja predstavlja srednji nivo bezbednosti, moraju doći na jedan od šaltera pošte ili lokalne poreske administracije.

Stanislava Prpa, vd načelnica Gradske uprave Novi Sad kaže: "Šalter Gradske poreske uprave, u Vojvođanski h brigada 24-26 gde svakodnevno dežuraju naši inspektori svakim radnom danom od 8 do 14 sati za fizička kao i za pravna lica. Važno naglasiti da je E-uprava omogućila korisnicima i našim obveznicima da mogu da izvrše registraciju i na poštama Republike Srbije. "

U Novom Sadu pošte u kojima je moguće lično preuzeti parametre za dvofaktorsku autentikaciju su na lokacijama: Braće Mogin 2, Vojvođanska 5, Narodnih heroja 2, Stojana Novakovića 4, Sutjeska 2, Feješ Klare 42 i Hajduk Veljkova 11.

Ana Šarenac, pomoćnioca direktora Kancelarije za IT i E-upravu Vlade Republike Srbije ističe:

"Neophodno je da budu lično identifikovani od strane šalterskog službenika i tom prilikom dobiju parametre za dvofaktorsku autentikaciju. Takodje da bi dobili parametre i da bi imali nalog za elektronsku identifikaciju oni moraju imati više od 16 godina života i sa sobom moraju imati validnu ličnu kartu ili pasoš."

Nekada je to bilo moguće uraditi samo putem korisničkog imena i lozinke, a sada se upravo zbog bezbednosti podataka i činjenici da se radi o ličnim podacima građana, taj stepen bezbednosti podigao na viši nivo. Dovoljno je da građani jednom dođu na šalter, preuzmu parametre za pristup i onda dalje mogu da prate stanje i izmiruju sve druge obaveze putem tog portala.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.03.2021.
Naslov: Redakcija