Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA I SAD MEĐU DRŽAVAMA SA NAJVEĆIM PADOM POLITIČKIH PRAVA I GRAĐANSKIH SLOBODA U POSLEDNJOJ DECENIJI


Srbija i Sjedinjene Države nalaze se među 25 država sveta u kojima je zabeležen najznačajniji pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda tokom poslednje decenije, jedan je od zaključaka izveštaja “Sloboda u svetu 2021 – Demokratija pod opsadom” međunarodne nevladine organizacije Fridom haus.

Prema podacima organizacije sa sedištem u Vašingtonu – Srbija je u 2020. nazadovala za dva poena i sada ih ima ukupno 64, dok su u slučaju Sjedinjenih Država zabeležena tri negativna boda – zbog čega ih, posle promene, imaju 83.

To konkretno znači da je Srbija od 2010. nazadovala za ukupno 14, a Sjedinjene Države za 11 poena. Međutim, uprkos tome, SAD su i dalje kategorizovane kao slobodna zemlja.

Za razliku od njih – Srbija, Crna Gora, kao i još pet zemalja Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija u kategoriji su delimično slobodnih država. Sedam pomenutih zapadnobalkanskih država ponovilo je prošlogodišnji učinak – zadržavši se u kategoriji delimično slobodnih zemalja. Slovenija i Hrvatska – koje su članice Evropske unije – označene su kao slobodne države.

Fridom haus, nevladina organizacija čije je sedište u Vašingtonu, Srbiju u izveštaju „Sloboda u svetu 2021 – Demokratija pod opsadom” opisuje kao demokratiju u kojoj se u uslovima konkurencije održavaju višepartijski izbori.

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 04.03.2021.
Naslov: Redakcija