Zastava Bosne i Hercegovine

TREĆINA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA RADI OD KUĆE: Na osnovu instrukcije Vlade reguliše se rad u državnim institucijama i preuzećima, dok opštine same odlučuju o načinu rada


Trećina od ukupnog broja zaposlenih državnih službenika u Srbiji, tačnije oko 145.000 zaposlenih u organima državne uprave, u vreme epidemije korona virusa, radi od kuće.

To su službenici koji rade u delu javnog sektora, izuzimajući državna i lokalna preduzeća i administraciju koja o tome sama donosi odluku. To im je omogućeno kroz instrukcije o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i vladinim službama, koje je doneo generalni sekretarijat Vlade Srbije. Zahvaljujući tim instrukcijama moguće je primeniti mere zaštite od zarazne bolesti kovid 19, a jedna od njih odnosi se i na rad od kuće.

Opštine su samostalne u odlučivanju o načinu organizovanja rada uprave uz primenu svih protivepidemioloških mera koje su na snazi, a pritom su i opšte obavezujuće. Tako da se ne zna broj onih koji ne dolaze u kancelariju u lokalnim samoupravama, jer one nemaju obavezu da Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dostavljaju takve podatke.

Rad od kuće meri se učešćem broja zaposlenih koji su obavljali posao od kuće u ukupnom broju zaposlenih, piše u anketi o radnoj snazi. Prema statističkim podacima za četvrti kvartal 2020. u rad od kuće bilo je uključeno 9,2 odsto zaposlenih od njih 2,92 miliona. To je za 0,1 odsto manje u odnosu na prethodno tromesečje, a za 0,5 procenta više u odnosu na isti period 2019, pokazali su podaci iz ankete o radnoj snazi  

Izvor: Vebsajt Novosti, J.Ž.S., 08.03.2021.
Naslov: Redakcija