Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Frilenseri za učešće u izradi zakona, ne žele da im porez bude naplaćen retroaktivno


Udruženje radnika na internetu prihvatilo je poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu, ali ne odustaje od svojih zahteva u vezi sa oporezivanjem ove vrste poslova, saopštilo je to udruženje.

"Juče smo odgovorili na poziv za učešče u radnoj grupi i naglasili da čvrsto stojimo u nameri da učestvujemo u izradi zakona, koji će nam omogućiti da postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu za prethodni period i da je to naš osnovni zahtev", naglašava udruženje srpskih frilensera.

Predstavnici frilensera ponovili su da je nalaženje rešenja za problem naplate poreza, odnosno to da Vlada Srbije odustane od retroaktivne naplate, uslov za njihovo učešće u izradi novog zakona o radu.

"Mi ostajemo u našoj zemlji, i važno je da se naš zakonski status reši. Bez zakona mi nemamo nikakve garancije ni zaštitu. Zbog loših zakona se nalazimo u situaciji gde nam prete otimanjem svega što smo do sada zaradili", naglašava Udruženje radnika na internetu.

Ova asocijacija je podsetila da je još 10. novembra prošle godine predala svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad, odnosno sve dok se ne uredi zakonski status ove kategorije radnika i ne usvoji odgovarajući poreski model za njih.

Dodaje se da su pregovori sa Vladom Srbije trajali tri nedelje okončani predlogom Vlade koji je Udruženje odbilo, jer je ocenilo kao neprihvatljiv, i da frilensere tera u dužničko ropstvo.

"Jasno i glasno smo im rekli i mnogo puta ponovili, da taj navodni dug nije nastao našom krivicom, već greškama Poreske uprave", navelo je Udruženje radnika na internetu.

Izvor: Vebsajt RTS, 09.03.2021.
Naslov: Redakcija