Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Od početka primene Zakona132.600 slučajeva porodičnog nasilja


U Srbiji je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), 1. juna 2017. godine do kraja januara ove godine, razmotreno više od 132.600 slučajeva porodičnog nasilja, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Nadležna tužilaštva su u tom periodu uputila ukupno 46.690 predloga za produženje hitne mere - udaljenje nasilnika iz stana i zabrana prilaska i kontakta sa žrtvom, a sudovi su ih usvojili u 45.994 slučaja.

U saopštenju Ministarstva pravde dodaje se i da je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom i uvela četiri nova krivična dela u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite žena.

- Nasilje u porodici i nasilje nad ženama je pojava s kojim se suočavaju sve države sveta. Ovaj fenomen zahteva reakciju čitave države. Navedeni podaci ukazuju da je država Srbija odlučna u rešavanju ovog pitanja i da žrtve sve više veruju u rad institucija, da su osnažene i da nasilje više prijavljuju - ističe se u saopštenju.

Izrađeno je i 39.004 individualnih planova podrške i zaštite žrtvama nasilja u porodici, a analiza podataka rada nadležnih institucija za primenu Zakona ukazuje da se iz godine u godinu povećava broj predloga za produženje hitne mere.

Tako je u 2019. godine taj broj za 1.460 predloga veći u odnosu na godinu ranije i za čak 3.101 u odnosu na prvu godinu primene Zakona, što ukazuje na veću senzibilisanost institucija da reaguju na prijavljeno nasilje.

Izvor: Vebsajt Blic, 8.03.2020.
Naslov: Redakcija