Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Komitet ministara Saveta Evrope pozdravio usvajanje Zakona i pozvao vlasti u Srbiji da do 1. oktobra 2020. godine dostave sveobuhvatne informacije o sprovođenju Zakona i funkcionisanju istražnog mehanizma


Komitet ministara Saveta Evrope pozdravio je usvajanje Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020 - dalje: Zakon), kojim se utvrđuje nezavisni mehanizam istrage za utvrđivanje sudbine "nestalih beba", saopšteno je iz Saveta Evrope.

Komitet je pozvao vlasti u Srbiji da mu do 1. oktobra ove godine dostave sveobuhvatne informacije o sprovođenju Zakona i funkcionisanju istražnog mehanizma.

Ovaj Zakon Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 29. februara, povodom ispunjenja odluke Evropskog suda za ljudska prava, koji je 2013. godine, u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", pored ostalog, naložio državi da uspostavi mehanizam za utvrđivanje istine i obeštećenja za roditelje koji veruju da su njihove bebe nestale nakon porođaja.

Komitet ministara Saveta Evrope, koji je zadužen za praćenje ispunjenja odluka Evropskog suda, takođe je pozdravio nedavne napore svih nadležnih organa da se intenzivno angažuju s različitim roditeljskim organizacijama kako bi pronašli načine i sredstva za rešavanje njihovih zabrinutosti, uključujući konsultacije sa roditeljima koje je 28. februara 2020. organizovala premijerka, kako bi se njihove zabrinutosti potpuno uzele u obzir.

Savet Evrope konstatuje da su ove konsultacije rezultirale dodatnim amandmanima za formiranje komisije koja uključuje roditelje i omogućava osobama za koje sumnjaju da bi one mogle da budu "nestale bebe", kao i Ombudsmanu da pokrene istražni postupak.

Pozdravljajući i blisku saradnju srpskih vlasti sa Sekretarijatom tokom procesa usvajanja Zakona radi propisivanja rešenja koja su u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, Savet Evrope je pozvao vlasti da nastave ovu saradnju kako bi osigurale potpuno i efikasno izvršenje presude.

Takođe je ukazao da vlasti u Srbiji treba da preduzmu neophodne praktične mere kako bi osigurale efikasnu primenu novog mehanizma za utvrđivanje činjenica, posebno da uspostave DNK baze podataka radi olakšavanja procesa traženja istine.

Potrebno je i da ustanove obuku istražnih sudija i policije za bavljenje slučajevima "nestalih beba", navodi Savet Evrope i u tom cilju ohrabruje vlasti "da iskoriste svu stručnost koja je dostupna u okviru Saveta Evrope i njegovih država članica".

Zakonom je propisan postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji ili zdravstvenih ustanova i to na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

Takođe, Zakonom se uređuje i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Tom odlukom je Srbiji bilo naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983. godine, a zatim tri dana kasnije umrla.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.03.2020.
Naslov: Redakcija