Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Predlogom zakona predviđeno je formiranje specijalizovane jedinice u okviru MUP-a, koja će u tim slučajevima sprovoditi istražne radnje, kao i "pravična naknada za nematerijalnu štetu" oštećenim roditeljima koja maksimalno može da iznosi 10.000 evra. Takođe, navedeno je da je rešavanje ovih slučajeva "hitno". Roditelji nestale dece nezadovoljni su Predlogom zakona i lobiraju da se organizuje nezavisna istraga. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen najavljuju i proteste


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji nikako da se nađe na dnevnom redu parlamenta, iako Savet Evrope već godinu dana apeluje na srpske vlasti da pod hitno bude usvojen. I mada je u skupštinskoj proceduri još od oktobra 2016. godine, malo je verovatno da će se u skorije vreme naći pred poslanicima. Zašto se odlaže njegovo usvajanje?

Već dugo traje borba roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta iz porodilišta i mnogo je vremena prošlo dok državni organi njihove navode nisu shvatili ozbiljno. Prelomni trenutak bila je presuda Evropskog suda za ljudska prava iz marta 2013. godine, a u slučaju Zorice Jovanović, koja je posumnjala da joj dete joj je dete oduzeto, a ne preminulo posle porođaja.

Evropski sud iz Strazbura naložio je državi da joj isplati 10.000 evra za nematerijalnu štetu i još 1.800 evra za troškove suđenja, kao i da pokrene mehanizme kako bi se otkrila istina o nestalim bebama.

Nakon toga država je nekoliko godina radila na izradi zakona, čiji je cilj trebalo da bude utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su oteta iz porodilišta. Predlogom zakona predviđeno je formiranje specijalizovane jedinice u okviru MUP-a, koja će u tim slučajevima sprovoditi istražne radnje, kao i "pravična naknada za nematerijalnu štetu" oštećenim roditeljima koja maksimalno može da iznosi 10.000 evra. Takođe, navedeno je da je rešavanje ovih slučajeva "hitno".

Predlog zakona u oktobru prošle godine ušao je u skupštinsku proceduru, a zatim je sve stalo. Do danas se nije našao pred poslanicima, iako je država i u budžetu za 2017. godinu već odvojila novac za odštetu roditeljima.

U Ministarstvu pravde, koje je radilo na izradi zakona, navode da se nadaju da će zakon uskoro biti na dnevnom redu parlamenta, ali nisu imali objašnjenje zašto se toliko dugo čeka na njegovo usvajanje.

- Radnu grupu koja je radila na izradi zakona činili su predstavnici svih relevantnih institucija. Nacrt zakona je bio predmet javne rasprave koja je trajala nekoliko meseci, a usvojen je i najveći broj preporuka koje je dao Savet Evrope. Sve državne institucije, kao i organizacije koje su učestvovale u izradi zakona, svesne su da je Srbija prva država koja je trebalo da izradi jedan ovakav zakon - kažu u Ministarstvu pravde.

Zašto se ne usvaja Predlog zakona, nisu mogli da kažu ni u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

- Zaista ne znam kada će taj zakon biti pred poslanicima - navodi Veroljub Arsić, potpredsednik parlamenta.

Prema zvaničnim podacima, do sada se 650 roditelja žalilo da su im deca oteta iz porodilišta. Radiša Pavlović, predsednik Udružena za istinu i pravdu o bebama, kaže da to udruženje uveliko lobira da taj zakon nikad ne stupi na snagu.

- Imali smo razgovor sa predstavnicima skoro svih poslaničkih grupa, od kojih smo tražili da ne glasaju za taj zakon, jer će on omogućiti izbegavanje odgovornosti onih koji su učestvovali u tim kriminalnim delima. Ako stupi na snagu, istina neće biti otkrivena - smatra Pavlović.

On dodaje da nema potrebe da se donosi novi zakon, kada već postoji Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

- Razumem da je država pod pritiskom Saveta Evrope, ali ukoliko se taj zakon nađe na dnevnom redu, mi ćemo organizovati ozbiljne proteste i to sam i poslanicima rekao. Tražimo da se organizuje nezavisna istraga - istakao je Pavlović.

Izvor: Vebsajt Blic, Nataša Latković, 09.03.2017.
Naslov: Redakcija