Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNI KONVENT O EU: Neophodna veća podrška integracijama i brže otvaranje poglavlja


Jasnije izražena podrška evropskim integracijama i ubrzavanje tempa otvaranja poglavlja, poruka je predstavnika Nacionalnog konventa o EU Radnoj grupi za proširenje Saveta EU – COELA.

U okviru zvanične posete Srbiji, Radna grupa za proširenje Saveta EU srela se sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU kako bi razgovarali o procesu evropske integracije Srbije. Od posebnog interesa bile su teme vezane za Poglavlja 23 Pravosuđe i osnovna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbednost, kao i za Poglavlja 30 Spoljni odnosi i 31 Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika.

Koordinaorka Konventa, Nataša Dragojlović istakla je problem porasta evroskepticizma, posebno kod mladih, i pozvala prisutne da podrže otvaranje što većeg broja poglavlja u bliskoj budućnosti.

Koordinatori Poglavlja 23 Milan Antonijević i 24 Sonja Stojanović Gajić, izneli su ključna pitanja koja se vezuju za ova dva poglavlja, posebno u odnosu na implementaciju aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom. Stojanović Gajić je naglasila važnost jasne poruke o nastavku podrške evrointegraciji i istakla da Evropska unija predstavlja model demokratije za srpsko društvo.

Igor Novaković, koordinator NKEU za Poglavlja 30 i 31, istakao je da Konvent pokušava da što bolje predstavi pitanja iz poglavlja građanima Srbije. On je pozvao prisutne da zbog toga pojačaju aktivnosti na deljenju informacija sa Konventom.

Izvor: Vebsajt Evropskog pokreta, 08.03.2017.
Naslov: Redakcija