Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA VODEĆA ZEMLJA U REGIONU KADA SU U PITANJU DONACIJE ZA OPŠTE DOBRO: Tokom 2016. godine darovano više od 21 miliona evra. Najveći donator je poslovni sektor koji je prošle godine donirao čak 45,5 odsto od ukupne donirane sume


Srbija je vodeća zemlja u regionu kada su u pitanju donacije za opšte dobro, pa je samo 2016. godine u te svrhe darovano više od 21 miliona evra, pokazalo je istraživanje Trag fondacije i fondacije Katalist.

To istraživanje je pokazalo i da je najveći donator inicijativama za opšte dobro poslovni sektor koji je prošle godine donirao čak 45,5 odsto od ukupne donirane sume.

Slede građani koji su svojim manje srećnim sugrađanima donirali 25,2 odsto od ukupnih 21 milion evra.

Najviše donacija u Srbiji i dalje je usmereno na jednokratne pomoći, ali, kako je pokazalo istraživanje, postoji i porast donacija usmerenih ka inicijativama sa dugoročnim efektima ali i neprofitnim organizacijama.

Ono što je posebno važno istaći jeste i da se u 2016. godini više novca davalo za obrazovne aktivnosti i dodelu stipendija.

Primaoci pomoći su uglavnom osobe sa zdravstvenim problemima, ekonomski ugroženi građani, a sve više raste interesovanje i za samohrane roditelje, decu bez roditeljskog staranja, majke i novorođenčad te starije građane.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ukupan iznos donacija u 2016. godini manji za 4,9 odsto nego za 2015. godinu, dok se prosečan iznos donacija po stanovniku smanjio na tri evra, u odnosu na 3,14 evra u 2015. godini.

S obzirom na to da su, u odnosu na prethodnu godinu, fluktuacije ispod pet odsto i da je broj zabeleženih akcija nešto viši, sve ukazuje na to da je u pitanju trend stagnacije pre nego opadanja, zaključak je istraživanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 08.03.2017.
Naslov: Redakcija