Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: PUNA PRIMENA ZAKONA POčINJE 30. APRILA 2016. GODINE, DOK SE ODREDBE KOJE SE ODNOSE NA INSPEKCIJSKI NADZOR NAD NEREGISTROVANIM SUBJEKTIMA VEć PRIMENJUJU. NOVINA U ZAKONU JE PRIMENA INSTITUTA PROCENE RIZIKA, KOJA ćE OMOGUćITI LAKšE POSTUPANJE I BOLJU RASPODELU RESURSA, KAO I DA SE INSPEKTORI FOKUSIRAJU NA ONE DELATNOSTI GDE SU PROCENJENI RIZICI VEćI


Vlada Republike Srbije spremna je da nastavi borbu protiv sive ekonomije, a jedan od načina je sprovođenje Zakona o inspekcijskom nadzoru("Sl. glasnik RS", br. 36/2015), čija će puna primena početi 30. aprila 2016. godine.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović, smatra da se mora podići cena rizika bavljenja sivom ekonomijom, i dodaje da su zakonski okviri postavljeni.

"Doneto je niz propisa, Vodič za inspekcijski nadzor, smernice za procenu rizika i održavaju se obuke za inspektore. Već su vidljivi prvi rezultati primene Zakona. Imali smo za 22 odsto više novoregistrovanih subjekata u odnosu na 2014. godinu. Samo u avgustu, kada je počela puna kontrola neregistrovanih subjekata, 71 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Smanjen je broj radnika u neformalnoj zoni za četiri odsto."

Novina u Zakonu je primena instituta procene rizika, koja će omogućiti lakše postupanje i bolju raspodelu resursa, kao i da se inspektori fokusiraju na one delatnosti gde su procenjeni rizici veći.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija