Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: ROK ZA NOSTRIFIKACIJU DIPLOME 90 DANA, OD DANA PRIJEMA UREDNOG ZAHTEVA. KADA SE PRIZNA DIPLOMA, A NEMA JE U LISTI ZVANJA, TO SE ZVANJE AUTOMATSKI UVRSTI U LISTU, SA KOMPETENCIJAMA KOJE DONOSI SVRšENI STUDENT


U oktobru 2015. godine pri Ministratvu prosvete, nauke i tehnološjog razvoja počeo je da radi ENIK/NARIK centar čiji je posao da diplome stečene u inostranstvu brže i jednostavnije prizna i prilagodi srpskom tržištu rada. Iako je Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015) predviđeni rok 90 dana, nostrifikacije i dalje ne stižu na vreme.

ENIK/NARIK centru stiglo je do sada oko 1.600 zahteva za priznavanje diploma, a od tog broja tek 120 je rešeno. Za dipolme stečene van bolonjskog procesa procedura je duža jer ih je teže uskladiti sa našim sistemom obrazovanja.

"Većina pod znacima navoda neuobičajenih diploma nisu rešavane u prethodnom periodu i svi oni su sada iskoristili mogućnost predaje. Naša procena da je bilo 500 diploma. Ne mogu svi recenzenti u svakom trenutku da budu dostupni, drugo mi za određene diplome nemamo dovoljno recezenata i onda čekamo. Svuda postoje restrikcije oko zapošljavanja ENIK/NARIK centar ima petoro zaposlenih", kaže Zorana Lužanin iz Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Traži se rešenje i kako da se priznaju diplome sa studijskih programa iz inostranstva koji traju tri godine plus jedna godina mastera. Kako bi se ubrzala procedura i taj problem sistemski rešio, uključio se i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

"Zajednica pravnih fakulteta nas je obavestila da ENIK/NARIK centar nije u stanju da tako jednostavno dodeli nivoe obrazovanja onim diplomama koje nisu dobijene u Srbiji i da njima omogući realno zapošljavanje ovde, zbog toga što postoje vrlo precizne razlike u pravnim sistemima tako da prvo to ovde mora da se reguliše pa tek onda da se reguliše pitanje njihovog nivoa", kaže Vladica Cvetković iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Kako najavlju u Ministarstvu u naredne dve nedelje objaviće spisak priznatih diploma. Kada jednom bude verifikovano zvanje sa nekog fakulteta, svi koji ga potom završe na proveru će čekati samo nedelju dana.

Izvor: Vebsajt RTS, Milica Pujkilović, 09.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija