Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POČELA SA RADOM NACIONALNA REFERENTNA LABORATORIJA: POčELA DA RADI FITOSANITARNA LABORATORIJA, A DO KRAJA GODINE BIćE OTVORENA I LABORATORIJA ZA KONTROLU ISPRAVNOSTI I KVALITETA MLEKA


Pravna baza Paragraf Lex

U Beogradu je 11 godina pošto je najavljena počela da radi Direkcija za nacionalne referentne laboratorije kojom bi Srbija trebalo da dobija zaokružen sistem kontrole zdravstvene bezbednosti hrane.

EU je u tu laboratoriju od 2004. do sada uložila osam miliona evra za izgradnju i adaptaciju prostorija, opremanje i obuku zaposlenih, rekla je na otvaranju ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. 

U okviru direkcije počela je da radi Fitosanitarna laboratorija, a do kraja godine, kako je najavila ministarka, biće otvorena i laboratorija za kontrolu ispravnosti i kvaliteta mleka.

Ona je dodala da se radi se i na nabavci opreme za otvaranje laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla.

Boškovićeva je rekla da će otvaranjem tih laboratorija biti obezbeđen jedinstven, nezavisan i bezbednosno pouzdan sistem kontrole hrane.

Šef Delegacje EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da će laboratorije predstavljati neophodan važan element u lancu bezbednosti hrane u skladu da međunarodnim i evropskim standardima.

On je rekao da će laboratorije i Direkcija pomoći državnoj administraciji da efikasnije štiti zdravlje potrošača.

Laboratorija će biti garant bezbednosti izvoza hrane iz Srbije, pogotovo na tržište EU, kao najveće tržište na koje Srbija izvozi svoje prehrambene proizvode, rekao je Devenport i dodao da je srpska poljoprivreda uspela da poveća izvoz u EU od 2009. do sada za 125 odsto.

Ministar nauke i prosvete Srđan Verbić rekao je da tržište hrane bojno polje na kojem, da bi se opstalo i da bi bili konkurentni, mora da da redovno i pouzdano proverava kvaltet i da se poštuju evropski nivo i standardi.

Verbić je ocenio da je taj izazov za Srbija, kao malu zemlju, težak jer nema dovoljo novca i ljudskih kapaciteta da bi rutinski otvarala laboratorje za kontrolu kvaliteta hrane.

Ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović rekla je da je osnivanjem nacionalne referentne laboratorije rešen jedan od dva ključna problema na putu usklađivanja Srbije sa standardima EU u oblasti bezbednosti hrane.

"Ovo je pravi primer primene standarda EU u Srbiji", rekla je Joksimovićeva i izrazila očekivanje da će to pomoći u pozitivnoj oceni nacrta izveštaja za skrinig poglavlja 12 o sigurnosti hrane. 

Izvor: RTS, 09.03.2015.