Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U DRŽAVNOJ UPRAVI I PRAVOSUĐU


Pravna baza Paragraf Lex

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je sa predstavnicima sindikata zaposlenih u državnoj upravi i pravosuđu Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u državnim organima.

Udovički je ovaj ugovor potpisala sa predsednikom Sindikata uprave Srbije Njegošem Potežicom, predsednikom Sindikata pravosuđa Srbije Slađankom Milošević i predsednikom Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije Slavoljubom Todorovićem.

Ona je nakon potpisivanja tog dokumenta u Vladi Srbije istakla da je prilikom njegove izrade posebna pažnja posvećena tome da zaposleni u državnoj upravi i pravosuđu mogu da u procesima reorganizacije, unapređenja rada i racionalizacije računaju na jasno određene kriterijume.

Na taj način, kako je objasnila, biće zaštićeni kako proces unapređenja rada, tako i socijalni uslovi i prava zaposlenih.

Pregovori su potrajali, ali su uspešno okončani, na zadovoljstvo svih socijalnih partnera, ocenila je Udovički.

Potežica je rekao da sindikati nisu u potpunosti zadovoljni jer ovim ugovorom nisu postignuti svi ciljevi, ali i naglasio da su ključne stvari dobro definisane, uz postizanje određenog nivoa socijalne pravde.

Jedno od dobro i precizno definisanih jeste i pitanje tehnoloških viškova, što do sada nije bio slučaj, ukazao je on i ocenio da je najvažnije da je u Srbiji zadržan sistem kolektivnog pregovaranja jer je to veoma značajno za sigurnost zaposlenih.

Milošević je saopštila da se ovaj ugovor odnosi samo na stalno zaposlene, zbog čega bi u narednom periodu trebalo raditi na njegovom proširenom dejstvu na one koji rade po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, kao i na volontere.

Todorović je ukazao na to da potpisani kolektivni ugovor daje osnovna prava i predstavlja korak u pravom smeru, ali da ostaje da se prati njegova primena u praksi.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 09.03.2015.