Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA: Uvoznicima traže podnošenje izveštaja sa podacima koje SEPA već ima u svojoj bazi


Veliki broj privrednika koji se bave uvozom žalio se Zaštitniku preduzetnika i privrednika Srbije da Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) traži da privrednici podnose izveštaj sa podacima koje SEPA već ima u svojoj bazi.

"Nejasno je zašto SEPA traži da privrednici podnose izveštaj sa podacima koje SEPA već ima. Šta je onda uloga te agencije pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine? Zašto se obračun naknade ne dobije na carini prilikom uvoza ili zašto SEPA ne pošalje obračun umesto što zahteva izveštaj", navodi se u saopštenju Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije.

Osim toga, kako ističe Zaštitnik preduzetnika, SEPA javno objavljuje izveštaj sa imenima firmi koje su u navodnom prekršaju javno ih etiketirajući, iako im niko nije dostavio obračun naknade za tokove otpada.

"Pitamo se da li je razlog za takvo postupanje agencije činjenica da uvoznike posle etiketiranja od strane agencije naprasno kontaktiraju mnoge privatne agencije koje nude uslugu - izrade izveštaja. Usluga privatnih agencija često košta više nego sama naknada. Ako ne angažujete privatnu agenciju jer nema ekonomske logike, SEPA će uvoznicima koji svojim radom pune budžet iz kojeg zaposleni u agenciji primaju plate, podneti prekršajne prijave kojim ih izlažu potencijalnim kaznama od 500.000 dinara zbog nepodnošenja izveštaja. Iako ta agencija ima sve podatke i vrlo lako može poslati obračun naknade za tokove otpada koju bi svako prilikom uvoza i platio", navodi se u saopštenju.

U ovom Udruženju kažu da bi Ministarstvo za zaštitu životne sredine trebalo da odgovori na pitanja da li se ta agencija ponaša neodgovorno i zašto ne pruža uslugu za koju je privrednici plaćaju iz budžeta i da li krši principe ustanovljene Zakonom o državnoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 101/2007, 95/2010, 99/2014, 47/2018 i 30/2018 - dr. zakon).

Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije podseća na činjenicu da naknade koje se prikupljaju po osnovu ekoloških taksi ne idu u namenski budžet za ekologiju već se preusmeravaju u opšti budžet, gde logično mogu završiti u nekoj kafani kao trošak reprezentacije direktora SEPA.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 07.02.2022.
Naslov: Redakcija