Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Najviše pritužbi o diskriminaciji vezano za rad i zapošljavanje


Najviše pritužbi o diskriminaciji koje stižu kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti odnose se na rad i zapošljavanje, izjavila je poverenica Brankica Janković.

Na početku korona krize bilo je mnogo pritužbi u vezi sa preraspodelom radnog vremena, određivanjem ili neodređivanjem rada od kuće i sličnih razloga, navela je Poverenica Janković.

Ona navodi da je u ovoj oblasti naročito izražena diskriminacija žena kako po osnovu pola tako i po osnovu bračnog i porodičnog statusa, a situacija je dodatno pogoršana tokom krize izazvane virusom Covid-19.

“Na osnovu pritužbi koje su nam podnete može da se zaključi i da prilikom traženja posla ranjive grupe postaju još ranjivije i podložnije diskriminaciji”, navela je Brankica Janković.

Istakla je da je, iako značajno manje, i dalje prisutna praksa pojedinih poslodavaca da u prijavama, na konkursima i intervjuima za posao, neopravdano uključuju pitanja o porodičnom i bračnom statusu, automatski isključuju mlađe ili starije radnike zbog godina života ili žene samo zato što pretpostavljaju da neće moći da usklade privatne i poslovne obaveze.

“Diskriminacija je prisutna i u toku rada prilikom raspoređivanja na određena radna mesta, napredovanja, ostvarivanja pojedinih prava iz radnog odnosa”, navela je Janković.

Poverenica je upozorila da građani često mešaju mobing i diskriminaciju.

Objasnila je da se ne smatra diskriminacijom pravljenje razlike ako posao zahteva baš posebnost kao poslovi pilota, ronilaca, tenkista, glumaca…

Govoreći o podeli rada na muške i ženske poslove i dužnosti, poverenica je ocenila da se u mlađim generacijama taj jaz smanjuje, naročito kada je reč o većim sredinama, ali da je u ruralnim područjima vrlo evidentna neravnopravna raspodela tzv. kućnih poslova.

U okviru projekta WoBaCa kancelarija Poverenika je sprovela istraživanje “Rodna ravnopravnost i ravnoteža između poslovnog i privatnog života”, koje pokazuje koliko je postizanje ravnopravnosti za žene teže, ali i koliko se u tome napredovalo.

“Većina žena, čak 82 odsto ispitanih, kaže da su odsustvovale sa rada zbog nege deteta, dok je to pravo koristilo tek 14 odsto anketiranih muškaraca. Žene i dalje provode mnogo više vremena starajući se o deci nego muškarci: 33 odsto žena 10-30 sati na nedeljnom nivou, a 47 odsto muškaraca do 10 sati posvećuje deci”, ukazala je Janković.

Poverenica je navela i da “diskriminaciju ne možemo brzo da iskorenimo” i zato što predrasude i stereotipi žilavo opstaju i prenose se kroz generacije.

Izvor: Vebsajt Biznis, 03.02.2022.
Naslov: Redakcija