Zastava Bosne i Hercegovine

STRATEGIJA ZAPOŠLJAVANJA DO 2026. GODINE I AKCIONI PLAN ZAPOŠLJAVANJA DO 2023. GODINE: Socijalno ekonomski savet pozitivno ocenjuje dokumente


Socijalno ekonomski savet ocenio je da su predložena Strategija zapošljavanja do 2026. godine i Akcioni plan zapošljavanja do 2023. godine kvalitetni dokumenti čiju realizaciju treba permanentno pratiti.

Predsedavajući SES-a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković u izjavi posle sednice je rekao da je značajno da se što pre dođe do akcionog plana i utvrđivanja većeg broja indikatora kako bi se moglo pratiti ostvarivanje ciljeva.

On je ocenio da je rast zaposlenosti koji je ostvaren tokom pandemije "ranjiv", jer je reč o nekvalitetnim i malo plaćenim radnim mestima i najavio je da će se SES posebno baviti zapošljavanjem mladih i žena.

On je dodao da u Srbiji sve više zaposlenih odlazi na prinudne odmore i naglasio da efekte državnih mera pomoći privredi treba realno posmatrati.

Ocenio je i da je država selektivno slaba prema korporacijskom kapitalu.

Ministarka za rad i zapošljavanje i članica SES-a Darija Kisić Tepavčević rekla je da se aktivnim merama zapošljavanja postiglo dosta u prethodnoj godini koja je zbog epidemije Kovid 19 bila teška za ceo svet, pa i za Srbiju.

Dodala je da je u decembru prošle godine u Srbiji bilo 15.000 nezaposlenih manje nego decembra 2019. godine.

Navela je i da će prema predloženom akcionom planu država u mere iz oblasti osiguranja za slučaj nezaposlenosti ulagati ove i sledeće godine 5,2 milijardi dinara, a da je za 2023. planirano šest milijardi dinara.

Ministarka je rekla i da će na ime podsticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom biti izdvojeno 550 miliona dinara.

"Trudićemo se da pratimo indikatore da vidimo da li smo na putu koji smo zacrtali u ovoj oblasti", rekla je ona.

Član SES-a i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić istakao je da Strategija kao dokument treba Srbiji iz koje mnogo mladih odlazi, a i Kovid dodatno ostavlja posledice.

Da treba voditi računa o realizaciji ovog dokumenta, istakao je član SES-a i počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

On je naglasio i da bi trebalo da se razmišlja i o efektima zapošljavanja na privredu odnosno kako da novozaposleni doprinese produktivnosti.

Pozitivno je ocenio trend pada nezaposlenosti tokom Kovida, ali i napomenuo da se u januaru povećao broj onih koji su ostali bez posla.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.02.2021.
Naslov: Redakcija